- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prvi put snimljene ribe na dubini od 8.336 metara /video/

CC0 / Pixabay / Morska dubina
Morska dubina - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Zajednička japansko-australijska naučna ekspedicija snimila je prvi put specifičnu vrstu ribe na dubini većoj od osam kilometara, što je novi rekord kada su u pitanju ribe na velikim dubinama jer je za 158 metara nadmašio stari.
Reč je o vrsti ribe iz roda Pseudoliparis i porodice Liparidae, snimljenoj kako pliva na 8.336 metara dubine, rekao je vođa ekspedicije profesor Alan Džejmison. Pre ovog otkrića naučnici su 15. avgusta prošle godine uočili sličnu vrstu na 8.178 metara dubine u Marijanskom rovu u Tihom okeanu.

Još jedan rekord

Dugo se smatralo da ribe ne mogu da prežive na dubinama od 8.200 do 8.400 metara, zbog pritiska. Profesor Džejmison je pojasnio da su uz snimke naučnici uspeli i da u zamci ulove i dva primerka na dubini od 8.022 metra u Japanskom rovu, južno od japanske obale pa su tako postavili još jedan rekord - ulov u dosad najdubljim morskim vodama.
Dvomesečnu ekspediciju su uz naučnike Univerziteta Zapadne Australije (UWA) vodili i stručnjaci s Tokijskog univerziteta za nauku o moru.
Oni kažu da se još precizno ne zna koliko su ribe velike, ali dosad je evidentirano da ta vrsta može da dostigne dužinu od oko 11 centimetara.

Duboko more je prilično zastrašujuće

Na snimku dobijenom sa kamere na daljinsko upravljanje vidi se da je riba mlečno bele boje, peraje su joj poluprozirne, a telo kao da je prekriveno mekanom želatinoznom masom, prenosi „Indeks“ pisanje japanskih medija.
„Japanski okeanski rovovi su neverovatna mesta za istraživanje, jako su bogata životom, čak i na samom dnu“, rekao je Džejmison, koji je osnivač Centra za istraživanje dubokih mora Mindero-UWA.
„Već dve-tri godine upozoravamo da je duboko more prilično zastrašujuće mesto. Ali mi ne cenimo dovoljno činjenicu da ono u osnovi čini najveći deo planete Zemlje i da bi trebalo da pokušamo da ga proučimo i shvatimo i ustanovimo na koji način funkcioniše i na koji način na njega utiču ljudi“, rekao je Džejmison.

Neverovatno iskustvo

Vođa japanskog tima naučnika dr Kitazato Hiroši je rekao da je neverovatno iskustvo da se otkrije riba na dubini većoj od 8.000 metara.
Dodao je da stručnjaci sada raspolažu podacima koji će im pomoći da istraže na koji se način ribe mogu fiziološki prilagoditi takvome ekstremnom okruženju.
Naučnici snimanja izvode u okeanskim rovovima blizu Japana u sklopu desetogodišnjeg istraživanja ribljih populacija u najvećim dubinama na svetu.
Pogledajte i zanimljivosti sa kanala „Emisija Maša i...“ i saznajte gde je more najdublje
@emisija_masa_i Gde je more najdublje?🌊 #more #okean #dubina #dalisteznali #zanimljivosti #nivomora #priroda #geografija #prica #zivot #nauka #ribe #morskisvet #mikroorganizmi #emisijamasai ♬ The Little Mermaid (Marimba Remix) - Harry Goes Boom!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala