- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Parlamentarni izbori u Bugarskoj: „Vlada američke ambasade“ ili ekspertska vlada?

© AP Photo / Valentina PetrovaGlasačka kutija na izborima u Sofiji
Glasačka kutija na izborima u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
U Bugarskoj su održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je posle obrade 99,58 odsto glasova na prvom mestu koalicija „Gerb“-SDS sa 26,54 odsto glasova, na drugom mestu je koalicija „Nastavićemo promene-Demokratska Bugarska“ sa 24,61 odsto glasova, a na trećem mestu partija „Preporod“ sa 14,19 odsto glasova.
Na četvrom mestu je DPS „Pokret za prava i slobode“ sa 13,55 odsto, peta je Bugarska socijalistička partija sa 8,96 odsto glasova, na šestom mestu je pokret „Ima takvog naroda“ koji ima 4,12 odsto glasova. Ostale partije i koalicije nisu prešle cenzus od četiri odsto i ne ulaze u Narodnu skupštinu.
U poređenju sa prethodnim izborima značajno je uspela da poboljša rezultat partija „Preporod“ čije oponente često optužuju za promovisanje ruskih interesa. Partija je na izborima u novembru 2021. godine bila na sedmom mestu sa 4,86 odsto glasova, a u oktobru 2022. godine je bila na četvrtom mestu sa 10,18 odsto glasova.
Sociolog agencije „Galup internešnal Balkan“ Janica Petkova smatra da je predizborna kampanja političkih snaga pre svega bila usmerena na to kako bi se pokazalo kako su oponenti nesposobni za rukovođenje, a ne na to kako bi se dokazala njihova lična sposobnost za upravljanje.
Političkim snagama sad predstoji formiranje vladajuće koalicije koja će omogućiti dalje formiranje vlade. Na prethodnim izborima, međutim, to nije uspelo, pa su ponovo raspisani izbori.
Bivši premijer, lider partije „Gerb“ Bojko Borisov, prošle nedelje je rekao da će se vlada, verovatno, formirati.
„Potrebno je da svi postignemo kompromis i da prve dve partije formiraju najbolju vladu, koliko je to moguće, u slučaju da se ne pronađe rešenje sa ostalima“, izjavio je on.
Partija „Nastavićemo promene“ je manje usmerena na kompromis. Oni su se pojavili na političkoj sceni 2021. godine i imali su nameru da oslobode zemlju od „korupcionog modela upravljanja partije ‘Gerb’“, a nedavno je kopredsednik partije Asen Vasile ponovo kritikovao „gerbovski“ način upravljanja državom, nazivajući ga „latinoameričkim“.
Predsednik partije „Preporod“ Kostadin Kostadinov računa na to da će jednom biti na čelu vlade.
„Situacija je trenutno sledeća, postoje dve opcije: ili vlada američke ambasade (predvođena partijom ‘Gerb’ ili ‘Nastavićemo promene’), ili vlada partije ‘Preporod’. Druga opcija je manje verovatna“, rekao je političar pre objavljivanja konačnih rezultata.
Prema rečima politikologa Milena Ljubenova, teško da je moguća vladajuća koalicija između političkih snaga kao što su partije „Gerb“-SDS, PP-DB i DPS. Može da se govori samo o osnivanju neke vrste ekspertske vlade, kako bi partije mogle da realizuju prioritetne zadatke.
Izbori u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
SVET
Prvi rezultati izbora u Bugarskoj: Tesna trka, koalicija Bojka Borisova vodi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala