- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Moguć sastanak Lavrova i Blinkena, ako ga SAD zatraže

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Moskva je spremna da organizuje susret šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom tokom posete ruskog ministra sedištu Ujedinjenih nacija 24. i 25. aprila, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.
„Ukoliko bude zatražen takav sastanak, verujem da će ministar biti spreman za sastanak sa sekretarom Blinkenom“, rekao je Nebenzja novinarima, odgovarajući na pitanje o mogućnosti šefova diplomatije SAD i Rusije na marginama skupa u UN.
Nebenzja je dodao da da je za takav sastanak potrebna spremnost druge strane. „Mi od takvih sastanaka nikada nismo bežali“, dodao je on.
Ruski diplomata je, takođe, istakao da je Rusija uvek pošteno ispunjavala obaveze predsedavajućeg u Savetu bezbednosti UN.
„Mislim da niko ne može da nam zameri da nismo bili pošteni posrednici. Za razliku od pojedinih zemalja koje nas sada u vezi s tim prekorevaju, a same nisu bile pošteni posrednici“, rekao je Nebenzja.
On je, takođe, istakao da je Rusija dobila mesto u Savetu bezbednosti apsolutno legitimno, te da se s tim saglasila i Ukrajina.
„Dobili smo ga nakon što smo priznati kao pravni naslednici Sovjetskog Saveza, sa svim nazivima i obavezama koje uz to idu. S tim su se saglasile sve bivše članice Sovjetskog Saveza, uključujući Ukrajinu“, dodao je Nebenzja.
Rusija je od 1. aprila mesec dana predsedavajući Saveta bezbednosti UN. U Savetu bezbednosti uvek zaseda 15 zemalja: pet stalnih i 10 privremenih članica. Stalne članice su Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina i Francuska, koje imaju pravo veta. Deset ostalih članica se biraju na dve godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala