- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Mećava na Zlatiboru, obilan sneg stiže i u niže predele Srbije

CC0 / Pixabay / Mećava
Mećava - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Republički-hidrometeorološki zavod upozorio je na jake padavine u Srbiji. Na Zlatiboru je uveliko mećava, a tokom noći sneg će padati i u nižim predelima zemlje.
Pojačane padavine očekuju se tokom noći, prvo na jugu i istoku Srbije, gde će u nizijama pasti od 20 do 40 milimetara po metru kvadratnom kiše za 12 časova, ponegde i više. U brdsko-planinskom području jugozapadne Srbije očekuje se jak sneg, saopštio je RHMZ.
U toku noći RHMZ prognozira prelazak kiše u sneg i u nižim predelima.
Najintenzivnije snežne padavine očekuju se u drugom delu noći, sutra ujutro i pre podne - u nižim predelima jugozapadne, zapadne i centralne Srbije, stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a na planinama i do pola metra novog snega uz stvaranje snežnih nanosa usled jakog severozapadnog vetra.
U ostalim krajevima snežni pokrivač će biti manji.
Padavine će sutra posle podne oslabiti, ali se potpuni prestanak snega očekuje tek u sredu, preneo je RTS.

Sneg i u Beogradu

U Beogradu, u drugom delu noći, sutra ujutro i pre podne očekuju se intenzivne snežne padavine uz stvaranje pokrivača visine od 10 do 20 centimetara u gradu, a na Avali, Kosmaju i u šumadijskom delu periferije i do 30 centimetara vlažnog snega.
Sutra posle podne sneg će oslabiti, a potpuni prestanak očekuje se u sredu tokom dana.

„Ovako nešto se nije dogodilo od početka meteo merenja“

Meteorolog Slobodan Sovilji zjavio je da dosadašnji rekord, kada je sneg u aprilu u pitanju, datira od 7. aprila 2021. godine kada je bilo 10 centimatara, a sneg se zadržao samo jedan dan.
„U Beogradu se snežni pokrivač formira jednom u deset godina, pa je neuobičajeno da se tako nešto događa u roku od dve godine“, rekao je Sovilj i napomenuo da je, recimo, rekord na Kopaoniku za ovo doba godine 160 centimetra.
Sovilj ističe da ovakve količine vlažnog snega nikako nisu uobičajene.
„Zato nam je sada prilika da prognoziramo nešto što se od početka meteo merenja u poslednjih 150 godina nije dogodilo“, poručio je Sovilj.
Istakao je da su obilne padavine već počele na jugu zemlje, a tokom noći premeštaće se ka centralnim i severnim delovima zemlje, pa će na snazi u narednim satima biti narandžasti meteo-alarm, koji podrazumeva od 20 do 40 litara kiše po metru.
Dodao je da će sneg oslabiti sutra popodne, ali potpuni prestanak očekuje se u sredu.
„Od četvrtka biće moguća pojava mraza pri samom tlu gde će temperatura pasti i do minus 4, 5, dok će za dane vikenda maksimalno ići do 10, 11 stepeni, a tek nakon 15. aprila uslediće porast temperatura na oko 20 stepeni, ali vreme će i dalje biti nestabilno“, najavio je Sovilj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala