- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina prvi put od 1964. zauzela neutralan stav o Kurilskim ostrvima

© Sputnik / Ekaterina Aristarhova / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Kina je prvi put od 1964. godine zauzela neutralan stav o vlasništvu nad „severnim teritorijama“, kako Japan naziva Kurilska ostrva Rusije -Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, javila je agencija Kjodo, pozivajući se na kineske diplomatske izvore.
Kineski predsednik Si Đinping je na sastanku s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 20. i 21. marta rekao da Kina „ne staje ni na jednu stranu“.
Agencija napominje da se od 1964. godine, kada je Mao Cedong proglasio da su ova ostrva teritorija Japana, ovakav stav Kine nije promenio, zaključujući da promena pozicije u neutralnu ukazuje na zbližavanje Kine i Rusije.
U julu 1964. Mao Cedong je delegaciji Japanske socijalističke partije rekao o ovim ostrvima: „Mislim da bi trebalo da vam ih vrate“.
U poslednje vreme kineska vlada nije posebno precizirala svoj stav, ali ga nije ni zvanično menjala. Na kineskim mapama granica između Japana i Rusije prolazila je između ostrva Urup i Iturup, a četiri ostrva su označena kao da su „pod ruskom okupacijom“, navodi agencija.
Odnosi Rusije i Japana bili su u senci odsustva mirovnog sporazuma dugi niz godina. SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju u kojoj se Moskva složila da razmotri mogućnost predavanja Habomaja i Šikotana Japanu nakon sklapanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije bila utvrđena.
SSSR se nadao da će Zajednička deklaracija staviti tačku na spor, dok je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema, ne odričući se pretenzija na sva ostrva. Naknadni pregovori nisu dali rezultate, a mirovni ugovor na kraju Drugog svetskog rata nikada nije potpisan.
Dogovoru su se ozbiljno usprotivile Sjedinjene Američke Države, koje su zapretile da će, ukoliko Japan pristane da dobije samo dva od četiri ostrva, to uticati na proces vraćanja Okinave pod japanski suverenitet.
Stav Moskve je da su ostrva ušla u sastav SSSR-a posle Drugog svetskog rata i da je suverenitet Ruske Federacije nad njima nesumnjiv.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala