- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropska komisija izdvojila dva miliona evra da „objasni“ stanovnicima Srbije proces pristupanja EU

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje i susedstvo finansiraće aktivnosti delegacije EU u Srbiji. Inicijativa je usmerena na to da se stanovnicima ove balkanske zemlje objasni proces pregovora i pristupanja Evropskoj uniji, prenosi RT koji je imao uvid u ovaj dokument.
„Opšti cilj projekta je da pomogne i podrži delegaciju EU u Srbiji u podizanju informisanosti i svesti javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Srbije EU/pregovaračkom procesu (o pristupanju Srbije EU)“, napominje Evropska komisija.
Prema opisu ugovora, izvođač će sprovoditi komunikacijske kampanje putem medija u cilju promocije aktivnosti evropskog predstavništva.
„Izvođač će stvarati, razvijati i sprovoditi sveobuhvatne komunikacijske kampanje (putem televizije, radija, društvenih mreža, štampe i događaja) koje promovišu aktivnosti EU u Srbiji, bilo da se radi o finansijskoj podršci, poboljšanju standarda, proširenju ekonomskih mogućnosti ili reformama koje se sprovode u okviru proces pristupanja EU“, navodi se u dokumentu.
Projekat podrazumeva i kupovinu medija za povećanje dometa komunikacija EU u Srbiji. Programski budžet iznosiće dva miliona evra.
Politikolog Ruslan Balbek u razgovoru za RT je primetio da su ovakvi scenariji usmereni na preorijentaciju Srbije u pravcu suprotnom od Rusije.
„Srbija je jedini saveznik Rusije u Evropi i, očigledno, u Briselu su smatrali da srpsko stanovništvo treba da ‘obriše naočare’ u odnosu na našu zemlju. Glavno je da ima ko da sluša evropske propagandiste. Ali postoji jedno ali: celokupno punoletno stanovništvo Srbije još uvek pamti NATO bombardovanje i okrutan odnos prema srpskom narodu. I samo je Rusija tada zvanično proglašavala sebe saveznikom Beograda“, zaključio je ekspert.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala