- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska: U Donjecku uništena tri turska oklopna transportera „Kirpi“

Pratite nas
U toku je 403. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Južno od Donjecka ruska vojska je odbila kombinovani napad ukrajinskih snaga. Sud je igumana Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavla stavio u kućni pritvor na 60 dana.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:27 02.04.2023
„Rajnmetal“ otvara u Rumuniji centar za servisiranje ukrajinskog oružja
Nemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ otvara u Rumuniji centar za servisiranje oružja koje se koristi u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.
U centru koji će se nalaziti blizu granice sa Ukrajinom, popravljaće se haubice, tenkovi „leopard“ i „čelendžer“, borbena vozila pešadije „marder“, oklopni transporteri „fuks“ i vojni kamioni.
Nemački proizvođač gradi centar za logistiku i održavanje oružja u Satu Mareu. Kako navode iz kompanije, on će biti spreman za rad ovog meseca.
Centar će „igrati centralnu ulogu u održavanju u pripravnosti zapadnih borbenih sistema raspoređenih u Ukrajini i obezbeđivanju logističke dostupnosti u pozadini“, prenosi agencija izjavu portparola kompanije.
22:22 02.04.2023
Generalni direktor Agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi namerava da u najskorije vreme poseti Moskvu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Italije nakon telefonskog razgovora Grosija i italijanskog ministra spoljnih poslova Antonija Tajanija.
Kako se navodi u saopštenju, Grosi i Tajani su razgovarali o sukobu u Ukrajini, konkretno o situaciji sa Zaporoškom nuklearkom. Grosi je pružio „ažurirane informacije o izgledima za stvaranje slobodne zone oko stanice koja bi bila pod posebnom međunarodnom zaštitom“.
„Tajani je potvrdio da italijanska vlada snažno podržava ovu perspektivu, između ostalog, uzimajući u obzir misiju u Moskvu u koju Grosi namerava da ide narednih dana“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
21:59 02.04.2023
Ukrajinski ambasador u Berlinu Aleksej Makejev izjavio je da je ciničan i nemoguć poziv više od 200 članova vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da pomogne u mirovnim pregovorima o Ukrajini.
„Ovaj poziv na mir nije prvoaprilska šala, to je čist cinizam“, rekao je Makejev za agenciju DPA.
Prema rečima ambasadora, „jedini mogući“ poziv bio bi da se zahteva povlačenje ruskih snaga sa teritorije Ukrajine.
21:48 02.04.2023
Pokrovska crkva Hmeljnicke eparhije Ukrajinske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Pristalice raskolničke ukrajinske crkve upale u hram u Hmeljnickom
17:42 02.04.2023
Sedmoro meštana, uključujući troje dece, iz pograničnog sela Kurske oblasti, zadobilo je povrede različitog stepena u minobacačkom napadu ukrajinskih snaga, rekao je u nedelju guverner Kurske oblasti Roman Starovojt.
14:52 02.04.2023
Ministarka odbrane Češke: Nevažno ko će pregovarati o miru u Ukrajini
Nije važno ko bi mogao da organizuje mirovne pregovore u Ukrajini – Zapad ili zemlje bliske Rusiji, najvažnije je da se što pre okonča neprijateljstvo, izjavila je ministarka odbrane Češke Jana Černohova.
„Nije bitno ko je posrednik u pregovorima - Zapad ili zemlje koje su možda bliske Rusiji. Važno je da se nađe zemlja koju bi uvažavala i Rusija. Ceo svet mora da učini sve kako bi se što je pre moguće okončale te strahote. Ako postoji neko ko je sposoban za to, ja ću mu aplaudirati. Biće mi svejedno ako to bude, na primer, Kina", rekla je Černohova, ali je dodala da strahuje da bi ratna dejstva u Ukrajini mogla da potraju.
13:43 02.04.2023
U pravcu Donjecka u protekla 24 sata likvidirano je više od 210 ukrajinskih vojnika i plaćenika, kao i oklopna transportna vozila turske proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
U kupjanskom i krasnolimanskom pravcu gubici protivnika su do 130 ukrajinskih vojnika, dok su južno-donjeckom i zaporoškom pravcu likvidirane dve ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe, odnosno više od 40 ukrajinskih vojnika.
Ruska vojska je u DNR uništila komandni punkt i komunikacioni centar ukrajinske 58. motorizovane pešadijske brigade.
Na području naselja Steljmahovka u LNR uništeno je ukrajinsko skladište artiljerijske municije.
U hersonskom pravcu ubijeno je do 15 ukrajinskih vojnika i uništena haubica „Akacija“.
U donjeckom pravcu ruske trupe su ubile više od 210 ukrajinskih vojnika i plaćenika, a uništena su tri turska oklopna transportera „Kirpi“ i haubica „Msta-B“.
12:31 02.04.2023
10:39 02.04.2023
10:33 02.04.2023
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da je potrebno preimenovati Sevastopolj u „Objekat broj 6“.
Druga opcija: prema njegovim rečima, Vrhovna rada Ukrajine će razmotriti i ime – Ahtijar. Nekada se tako zvalo jedno selo, sadašnjeg Sevastopoljskog zaliva.
Danilov smatra da će to omogućiti da se „razbiju istorijske asocijacije” grada sa ruskom vojnom slavom.
Istovremeno, smatra da je neophodno srušiti simbol grada – spomenik potopljenim brodovima.
09:30 02.04.2023
Eksplozije u Melitopolju i Konstantinovki.
08:11 02.04.2023
Ukrajinska vojska bi mogla da izgubi kontrolu nad nekoliko regiona nakon poraza u Artjomovsku, rekao je penzionisani obaveštajac američkog pomorskog korpusa Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal Judging Freedom.
„Predsednik Zelenski je upozoren na ovo (kolaps odbrane Oružanih snaga Ukrajine), zbog čega se tako žestoko bori za Bahmut (Artjomovsk). Rusi će vrlo brzo početi da napadaju, zauzeće ceo Donbas, zatim će krenuti na Zaporožje i Herson i konsolidovati svoje snage u regionima koji su ušli u sastav Rusije“, predvideo je ekspert.
Ranije je Riter predvideo predaju ukrajinskih trupa do oktobra ove godine. Prema rečima bivšeg obaveštajca, Kijev će prestati da dobija zapadnu opremu do sredine leta i biće poražen na jesen.
07:19 02.04.2023
Ukrajinske vlasti odlučile su da nasilno evakuišu decu iz Slavjanska, koji se nalazi na teritoriji Donjecke Narodne Republike (DNR) koju kontroliše Kijev, prenela je agencija Ukrinform.
Prema njegovim rečima, gradska vojno-civilna uprava odlučila je da se deca koja se nalaze pod starateljstvom prinudno isele. Istovremeno, „staratelji treba što pre da napuste Donjecku oblast, a u slučaju odbijanja biće lišeni starateljskih prava, a deca prisilno evakuisana“.
Kako prenosi Ukrinform, u Slavjansku se i dalje nalaze 23 porodice koje vaspitavaju siročad ili decu čiji su roditelji lišeni roditeljskog prava.
07:11 02.04.2023
Ruske jedinice odbile su kombinovani napad ukrajinske artiljerije u pravcu južnog Donjecka, rekao je Sputnjiku Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe Vostok.

„U pravcu južnog Donjecka izveden je kombinovani raketni napad sa dva projektila višecevnog raketnog sistema Hajmars i tri granate Smerč. Posade protivvazdušnih raketnih sistema S-300 i Buk uništile su sve mete“, rekao je on.

Posade protivvazdušnih raketnih sistema Osa-AKM i Strela-10 oborile su dve bespilotne letelice Valkira i dve Furije.
Pored toga, jedinice grupe Vostok osujetile su dva pokušaja neprijatelja da izvrši izviđanje isturenih položaja ruskih trupa, izviđačka grupa je uništena, oko 20 militanata je likvidirano.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala