Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpska lista: Pozvaćemo narod na opšti ustanak ako se ne oslobodi uhapšeni Srbin /video/

© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆGoran Rakić i Petar Petković
Goran Rakić i Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
Pratite nas
Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je da će ta lista, ukoliko se ne oslobodi neosnovano uhapšeni Srbin Milovan Božović, pozvati narod na opšti ustanak.
„Ukoliko se nastavi represija i ako se ne oslobodi Milovan Božović, pozvaćemo narod na opšti otpor, ustanak srpskog naroda, jer represiju Aljbina Kurtija više ne možemo da trpimo“, istakao je Rakić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.
Rakić je istakao da to nije upereno protiv albanskog naroda, već se odnosi na institucije koje vodi Aljbin Kurti, kao i na represiju koju sprovodi nad srpskim narodom.
„Voleo bih da sam danas došao ovde da govorim o ZSO i da je ona formirana i da se srpski narod na KiM oseća sigurnije i bezbednije. Nažalost, najnoviji potezi Prištine doneli su samo veliko ogorčenje, revolt i nezadovoljstvo srpskog naroda“, naveo je Rakić.
Rakić je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na delovanje Prištine i zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji da bi se sačuvao mir koji je, kako je naglasio, svima preko potreban.

Kurtiju potrebni nemiri na severu KiM da bi izbegao formiranje ZSO

Novinarima se obratio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ističući da su Aljbinu Kurtiju potrebni incidenti na severu Kosova i Metohije da bi izbegao formiranje ZSO.
„Svima je jasno, uključujući i međunarodnu zajednicu, da Kurti želi krize, da gazi sporazume, jer neće da formira ZSO“, rekao je Petković.
Petković je konstatovao da je jasno da provokativnim ponašanjem, nasilnim delovanjem tzv. kosovske policije i Priština i Aljbin Kurti žele da ugroze mir i pogaze dijalog.
„Aljbin Kurti pokušava da pronađe prostor da pobegne od ZSO, zato su mu potrebne krize, jer onda nema dijaloga“, rekao je Petković.
Petković je naglasio da je obaveza Prištine da formira ZSO i da ih na to obavezuju svi dosadašnji sporazumi Beograda i Prištine.
„Jasno je da ljudi ne žele da razgovaraju ni o čemu, Kurti traži način da izazove incidente koji bi pokrenuli neodmerenu reakciju Srba, kako bi izbegao svoje obaveze“, rekao je Petković.
Petković je naveo da smo na pomolu nove krize koju ponovo po pitanju tablica želi da izazove Kurti.
Prema njegovim rečima, Kurti koristi tablice kako bi naneo štetu i provocirao srpsku zajednicu, iako je dogovoreno da primena tablica sa „KM“ oznakom nemaju rok do kada veže, odnosno da su tablice sa stikerima važeće sve dok ne dođe do trajnog rešenja.
„Mi ćemo ostati uz svoj narod na KiM“, poručio je Petković, dodajući da je ZSO jedino rešenje da se sačuva srpski narod na KiM.
Naglasio je da su svi incidenti i napadi alarm za međunarodnu zajednicu i upozorenje da oni moraju da reaguju i uključe se u odbranu prava Srba na Kosovu i Metohiji.
Petković i Rakić su, takođe, pozvali građane da slobodno voze tablice sa „KM“ oznakama.
Petković i Rakić su se obratili medijima dan nakon što je uhapšen Božović u Kosovskoj Mitrovici, a Priština mu stavlja na teret ranjavanje dvojice pripadnika tzv. kosovske policije i paljenje automobila u Zubinom Potoku.
Povodom hapšenja Srbina reagovala je i Srpska lista i zatražila da Božović bude pušten, ili će u suprotnom, kako su poručiči, uslediti reakcija Srba, koja „neće biti upozorenje, već ustanak protiv represije koju sprovodi Aljbin Kurti“.
Gardisti ispred zgrade Predsedništva - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
SRBIJA
Dačić posle sednice Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti: Stanje na KiM sve gore
Srbi na barikadi u Zubinom Potoku - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
SRBIJA
Protest u Zubinom Potoku zbog hapšenja Srbina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala