- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji otkriveni genetski faktori koji uništavaju zglobove

© Foto : PixabayDlan
Dlan - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
Pratite nas
Naučnici Belgorodskog državnog nacionalnog istraživačkog univerziteta „BelGU“ su pronašli nove genetske faktore razvoja osteoartritisa kolena kod stanovništva u evropskom delu Rusije, rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu „Lajf“.
Osteoartritis je bolest kojom se uništava zglob degradacijom hrskavog tkiva, ligamenata, mišića i drugih struktura koje formiraju vezu.
Prema rečima eksperata, da li će neko bolovati od ove bolesti određuju samo tri gena.
„Ključnu ulogu u formiranju predispozicija za ovu bolest igraju specifične varijante tri gena koje ranije nisu proučavane u ovom kontekstu - rs6976 GLT8D1, rs56116847 SBNO1 i rs6499244 NFAT5. Mi smo dokazali da na razvoj bolesti ne utiču efekti određenih gena, već njihova interakcija“, objasnio je naučnik Univerziteta „BelGU“ Mihail Čurnosov.
Autori navode da rezultati omogućavaju razumevanje mehanizama razvoja osteoartritisa. Ovi podaci se mogu koristiti u proučavanju genetskih osnova bolesti na drugim mestima - u zglobu kuka, u zglobovima ruke i stopala i u različitim delovima kičme.

„Osim toga, naši se podaci u budućnosti mogu koristiti u praksi traumatološke ortopedije kako bi se označile grupe koje imaju povećani rizik. Preventivne mere će upravo u ovoj grupi značajno povećati efikasnost“, rekao je Čurnusov.

Naučnici nameravaju da nastave istraživanje genetskih faktora koji utiču na razvoj osteoartritisa kolena i drugih zglobova.
Devojka u restoranu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
DRUŠTVO
Ortoreksija: Zvanično nije bolest, ali je teška i masovna; možda ste i vi u problemu a niste svesni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala