- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Puste želje: Rusija ne planira da izađe iz Svetske trgovinske organizacije

© Sputnik / Alekseй VitvickiйSvetska trgovinska organizacija
Svetska trgovinska organizacija - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
Pratite nas
Pokušaj istiskivanja Rusije iz Svetske trgovinske organizacije je pusta želja Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika. Moskva ne planira da izađe iz ove organizacije jer, kako kažu za Sputnjik ruski eksperti, STO je platforma na osnovu koje Rusija gradi i razvija ekonomske i trgovinske odnose sa mnogim državama-članicama organizacije.
Rusija ne planira da izađe iz Svetske trgovinske organizacije uprkos pokušajima nekih zemalja da je istisnu, poručio je direktor odeljenja za ekonomsku saradnju ruskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Biričevski,
„Razmatramo sve opcije za naše učešće u multilateralnoj trgovini. Istovremeno, polazimo od činjenice da postoje razlozi da ostanemo u organizaciji kao punopravni član kako bismo održali stabilne veze sa državama u razvoju koje su spremne da nastave saradnju na ravnopravnoj osnovi i uz obostrano uvažavanje interesa“, objašnjava Biričevski.

Razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa sa zemljama

Kako kaže za Sputnjik ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Mihail Beljajev, Svetska trgovinska organizacija uvodi spoljnu trgovinu u određene okvire u kojima dejstvuju mnoge države.
„Ova organizacija određuje pravila igre. I zbog toga naša zemlja mora ostati u tom pravnom polju. Ako Rusija ostane izvan toga, biće veoma teško da ima saradnju sa onim državama koje su unutar nje i koje igraju po određenim pravilima. Pored toga, rad međunarodnih organizacija, uključujući STO, u skorije vreme treba da bude restruktiran i revidiran. A ruska država će imati pravo da kao punopravni član insistira na određenim uslovima da bi zaštitila svoje interese“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
S druge strane, kako kaže Biričevski, Svetska trgovinska organizacija je bezalternativna globalna platforma na osnovu koje Rusija gradi trgovinske i ekonomske odnose sa zemljama koje ne sprovode neprijateljske akcije protiv nje.
„Posebnu pažnju posvećujemo interakciji sa partnerima i istomišljenicima iz Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike. Saradnja sa njima postaje sve aktivnija i raznovrsnija“, objašnjava on.
Da je STO platforma na osnovu koje Moskva gradi ekonomske odnose sa mnogim zemljama-članicama organizacije, slaže se i Beljajev, koji ističe da je baš zbog toga važno ostati u tom međunarodnom telu.
„Trgovinski i spoljnoekonomski odnosu su temelj diplomatskih odnosa. A Rusiji je trgovina bitna ne samo sa komercijalne tačke gledišta i sa stanovništva profita. Ona predstavlja osnovu za uspostavljanje i održavanje odnosa u diplomatskoj sferi. Jednostavno, kroz trgovinu, naša zemlja jača veze sa državama u razvoju“, objašnjava naš sagovornik.

Pokušaj istiskivanja Rusije iz STO - pusta želja SAD

Međutim, prema rečima Beljajeva, neprijateljske zemlje pokušavaju da istisnu Rusiju iz ove organizacije.
„Dakle, neprijateljske države žele da istisnu Rusiju iz Svetske trgovinske organizacije i dovedu je u neugodan i nepovoljan položaj. Njihov cilj je da nanesu štetu ruskoj ekonomiji, kao i da unište ekonomske i diplomatske veze Rusije sa drugim zemljama“, upozorava sagovornik Sputnjika.
Sa ovom ocenom slaže se i ruski ekonomista Andrej Bunič. Prema njegovim rečima, neprijateljske zemlje pokušavaju na sve moguće načine da maksimalno napakoste Rusiji.
„One samo prate iz koje organizacije još mogu da isključe Rusiju. Međutim, nije isključeno da pokušajem istiskivanja naše zemlje neće pogoršati sopstvene pozicije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Uz to, ovakvim ponašanjem verovatno mogu čak izazvati i neku vrstu reakcije Rusije“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Beljajev kaže da je istiskivanje Rusije iz STO samo pusta želja Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika.

„Postupak isključivanja nekog iz organizacije je toliko birokratizovan da se može razvlačiti godinama. Pored toga, takvu odluku ne donose samo neprijateljske države koje se nalaze u ovoj organizaciji. Štaviše, njih ima samo oko desetak. A onih zemalja kojima smo potrebni je više od sto“, naglašava naš sagovornik.

Podsetimo, STO je najveća ekonomska organizacija u svetu, formirana da liberalizuje međunarodnu trgovinu i reguliše trgovinske i političke odnose država članica. Njen rad se zasniva na 60 sporazuma - glavnih pravnih normi politike međunarodne trgovine. Principi na kojima se zasnivaju ovi sporazumi uključuju nediskriminaciju, slobodnije trgovinske uslove, unapređenje konkurencije i dodatne odredbe za najmanje razvijene zemlje. Jedan od ciljeva STO je borba protiv protekcionizma. Rusija je postala punopravni član organizacije 22. avgusta 2012. godine.
Evroazijska ekonomska unija - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
SVET
Podiže se snažni istočni stub kojim se stvara multipolarni svet za budućnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala