- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako su se ruski heroji iznad Avale vinuli – u nebesa | Moja Rusija u Srbiji

© Sputnik / Radoje PantovićNa Avali je oko 11 sati izbio požar, a samo brzom intervencijom vatrogasaca niko nije povređen, što je pravo čudo, s obzirom da je okolina puna izletnika koja na Avali proslavljaju Prvoi maj.
Na Avali je oko 11 sati izbio požar, a samo brzom intervencijom vatrogasaca niko nije povređen, što je pravo čudo, s obzirom da je okolina puna izletnika koja na Avali proslavljaju Prvoi maj. - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
Pratite nas
U novoj epizodi „Moje Rusije u Srbiji“ vodimo vas na Avalu, na mesto gde je 19. oktobra 1964. u avionskoj nesreći poginula delegacija sovjetskih ratnih veterana, među kojima su bili i oslobodioci Beograda maršal Sergej Birjuzov i general Vladimir Ždanov.
Saznaćete kako je i zašto je došlo do tragedije u kojoj je poginulo 18 ljudi.
Otkrićete kako se Beograd spremao za proslavu 20. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u čemu je veliki doprinos dala i Crvena armija i kako su se svečanosti pretvorile u komemorativne skupove.
Saznaćete i kako je srpski narod odao poštu stradalima u avionskoj nesreći i gde oni danas počivaju.
Videćete spomenik srpskog vajara Jovana Kratohvila na Avali, simbolično izrađen kao dva slomljena avionska krila, ali i druga dva najvažnija simbola Avale i Beograda – Avalski toranj i Spomenik neznanom junaku.

O emisiji „Moja Rusija u Srbiji“

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija u Srbiji“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta naše zemlje koja su obeležili znaminiti Rusi. Zavirite sa nama u različite kutke Srbije i upoznajte njihove veze sa Rusijom. Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Pogledajte i zašto je srpska zastava slična ruskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala