- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Vodeni demoni“: Otkrivene tri nove svetleće vrste u moru kod Japana /video, foto/

CC0 / Pixabay / Crv
Crv - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
Pratite nas
Naučnici su otkrili tri nove vrste svetlećih crva koji žive u plitkim vodama Japana i emituju plavi i ljubičasti luminiscentni sjaj, zbog čega izgledaju kao maleni plamenovi dok se posmatraju sa obale. Upravo ta njihova osobina najverovatnije je bila inspiracija za nastanak priča o vodenim demonima, po imenu jokai.
Polycirrus onibi, Polycirrus aoandon i Polycirrus ikeguchii su naučna imena koja su ponela tri novootkrivene vrste čekinjastih crva.
Naučnici su dali latinska imena novootkrivenim primercima na osnovu mitoloških bića na koje najviše podsećaju, pa tako npr. onibio značava jokaie u formi letećih kugli koji su se prema predanju mogli sresti na visokim planinama i u šumama, a čiji jedini cilj je bio da putnike navedu na pogrešan put.
Aoandon je bila reinkarnacija demona terora, u obliku žene obučene u beli kimono sa oštrim crnim zubima, koja svetli plavičastim sjajem. Dok, ikeguchii nosi ime u čast direktora akvarijuma Notojima, koji je pomogao u otkrivanju crva.

Kako stvaraju svetlost — još uvek zagonetka

Rod Polycirrus je dobio ime po pipcima koji se nalaze u ustima crva, a koja su za njih veoma korisna jer ima pomažu da lakše dođu do hrane. Takođe, naučnici ističu da oni pripadaju drevnoj porodici crva staroj najmanje 505 miliona godina, a koja je preživela pet masovnih izumiranja.
Ipak, ono što još uvek nije poznato jeste na koji način ove životinje stvaraju svetlost koju emituju i dodaju da je bioluminiscencija jedna od najzanimljivijih grana za proučavanje.
„Nameravamo da iskoristimo naše nalaze da produbimo razumevanje molekularne prirode ovog fenomena i primenimo ovo znanje na razvoj novih tehnologija nauke o životu“, rekao je glavni autor studije Naoto Jimi sa Univerziteta u Nagoji, prenela je „Nacionalna geografija“.
Brusnica - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriveno da biljke ispuštaju zvukove pod određenim uslovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala