- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raskolnici provociraju vernike kod Kijevske lavre, napadnut monah

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-pečerska lavra u Kijevu
Kijevsko-pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
Pratite nas
Ukrajinski portal „Vesti“ saopštio je da pristalice raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ provociraju monahe i vernike kanonske UPC na ulazu u lavru. U jednom momentu došlo je i do čarki.

„Kod zidina lavre okuplja se sve više ljudi, kako pristalica UPC, tako i 'Pravoslavne crkve Ukrajine'. U jednom momentu je došlo do koškanja. Pristalica 'Pravoslavne crkve Ukrajine' je napao monaha UPC, ali je tuča prekinuta“, navodi se u saopštenju lista.

Prethodno je starešina Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel izjavio da mu je uručeno obaveštenje o pokretanju postupka zbog sumnje da je odgovoran za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom.

„Danas u 7.30 su mi uručili dokument u kojem je navedeno za šta me sumnjiče… sada će biti izvršen pretres“, rekao je on.

Pored dve tačke za koje ga sumnjiče navedeno je i da je proklinjao ukrajinskog predsednika. Mitropolit je objasnio da se radi o citatu iz jevanđelja. On je dodao da je sve ovo što se događa progon.
SBU je potvrdila da mitropolita sumnjiče po te dve tačke.
Takođe su naveli da je on više puta vređao religiozna osećanja Ukrajinaca drugih veroispovesti, nastojeći da se prema njima razvije neprijateljski odnos i opravdavao je „agresiju Rusije“.
U prostorijama u kojima živi mitropolit u toku su istražne radnje.
Policija je blokirala deo lavre gde živi mitropolit i ne dozvoljava vernicima da se približe, piše izdanje "Strana".
Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva saopštila je, u međuvremenu, da je mitropolit pozvan na saslušanje koje treba da počne u 12 sati po lokalnom vremenu.
Ranije je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da su vlasti poništile uredbu o predaji Kijevsko-Pečerske lavre na besplatnu upotrebu UPC.
Spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ zatražio je pokretanje postupka o „zapleni imovine“ manastira, navodi se na sajtu Ministarstva kulture Ukrajine. Oni su objasnili da komisija za prijem i predaju državne imovine Lavre nije mogla da počne sa radom zbog opstrukcije NN lica.
Ultimatum koji je Ministarstvo kulture postavilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi istekao je 29. marta. Direkcija nacionalnog spomenika Kijevsko-pečerske lavre jednostrano je raskinula ugovor o zakupu i naredila monasima da napuste manastir.
Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) je rekao da ne može biti kompromisa na ovu temu i da nije moguć jednostran raskid ugovora o iznajmljivanju objekata Lavre, već da je potrebna odluka suda.
Kako je naglasio, monasi neće napustiti lavru dok se pred sudom ne razreši to pitanje.
Uspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
RUSIJA
Mirno u Kijevsko-Pečerskoj lavri: Provokatori napustili teritoriju manastira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala