- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Igumanu Kijevske lavre određen kućni pritvor

© AFP 2023 / GENYA SAVILOVUkrajinski vojnici u Kijevsko-pečerskoj lavri u Kijevu
Ukrajinski vojnici u Kijevsko-pečerskoj lavri u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
Pratite nas
Starešina Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel izjavio je da su mu ukrajinske vlasti odredile kućni pritvor, prenose lokalni mediji.
„Određen mi je kućni pritvor", rekao je on vernicima, a video-snimak razgovora objavio je portal "Vesti".
Njemu je ranije danas uručeno obaveštenje o pokretanju postupka zbog sumnje da je odgovoran za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom. Potom su pripadnici SBU izvršili pretres prostorija u kojima mitropolit živi, Ukrajinska pravoslavna crkva je saopštila da su mitropolita pozvali i na saslušanje u podne po lokalnom vremenu.
Starešina Kijevsko-pečerske lavre je rekao da je sve što se trenutno događa progon crkve. On je u besedi poručio da će poglavar raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ Epifanij Dumenko „nestati kao rosa na suncu“.
„Optužen sam da sam Epifanija nazvao raskolnikom. To mu je i velika čast – raskolnik je čovek koji je bio rukopoložen, a on to nikada nije bio. Oni dolaze i odlaze, a ako bih nešto drugo govorio o tome koliko su oni kanonski, to bi bio greh pred Bogom. Epifanije će sada nestati kao rosa na suncu. Obrisaće noge o njega, a Crkva je postojala, postoji i postojaće“, rekao je mitropolit Pavel u besedi emitovanoj na Jutjubu.
Liturgiju je danas služio poglavar UPC, mitropolit Onufrije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala