- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineski ugao: Pad hegemonije često počinje od njene valute – tim putem ide Amerika

CC0 / Pixabay / Dolar i američka zastava
Dolar i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države koje koriste dolar kao instrument prinude širom sveta same doprinose rastućem trendu ka dedolarizaciji, piše kineski list „Global tajms“.

„Pretvorivši svoju hegemoniju dolara u oružje, SAD ne samo da mogu proizvoljno da uvode jednostrane sankcije drugim zemljama, nego i da prebace sopstvene ekonomske rizike na pleća ostatka sveta kroz monetarno-kreditni monopol. Sjedinjene Američke Države same pokreću neizbežnu tendenciju ka kraju dominacije dolara što i zabrinjava brojne američke stratege i ekonomiste“, navodi se u članku.

Kako se dodaje, sankcioni pritisak SAD na Rusiju odraz je hegemonističkih ambicija Amerike, što pojačava želju drugih zemalja na međunarodnoj sceni da smanje zavisnost od dolara. Te države traže zamenu za međunarodni platni sistem SVIFT kako bi izbegli „monetarnu prinudu“ Amerike.
Autor članka konstatuje da ta „tendencija postaje sve očiglednija i jača“. Na primer, ranije su Kina i Brazil sklopile sporazum o finansijskim i trgovinskim operacijama u realima i juanima, zaobilazeći dolarskog posrednika.
Prema tome, iako je dolar i dalje valuta koja se najčešće koristi u svetu, sve više zemalja će mu tražiti alternativu, piše list.
„Istorija nas uči da pad hegemonije često počinje od njene valute“, zaključuje autor članka.
Ranije je predsednik Kenije Vilijam Ruto potpisao sporazum sa Saudijskom Arabijom prema kome će plaćati naftu kenijskim šilinzima umesto dolarima.
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Gubite li poverenje u dolar usled prelaska država i kompanija na nacionalne valute u trgovini?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala