- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vreme je da se Zapad otrezni: Ključne poruke nove koncepcije ruske spoljne politike

© Sputnik / Pavel Bыrkin / Uđi u bazu fotografijaKremlj
Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
U novoj koncepciji ruske spoljne politike, po oceni ruskih eksperata, najvažnije tačke su eliminisanje ostataka američke dominacije u svetu, produbljivanje veza sa Kinom i Indijom, mir na prostoru bivših sovjetskih republika, ali i odluka o korišćenju Oružanih snaga za odbijanje ili sprečavanje oružanih napada na Rusiju i njene saveznike.
Prema rečima ruskog političkog analitičara Pavela Šipilina, tačka gde se kaže da Rusija sebe ne smatra neprijateljem Zapada i ne izoluje se od njega i nema neprijateljske namere – podrazumeva da Rusija prebacuje odgovornost na Zapad za trenutne loše odnose između Moskve i zapadnih zemalja.
„Zapad je inicijator prekida odnosa, a ne Rusija. Naša zemlja je u poslednjih nekoliko godina pokušavala da prenese svoju zabrinutost, a na ovaj način ističemo da smo se trudili da učinimo sve da se odnosi sa Zapadom ne pokvare. Međutim, NATO se približio našim granicama sa agresivnim namerama. Nismo se mi približili granicama SAD ili nekih evropskih zemalja. Nismo mi digli u vazduh gasovode. Ovaj sukob na teritoriji Ukrajine pokrenuo je Zapad“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Zapad da se otrezni

Što se tiče stava da Rusija računa na to da Zapad shvati besmislenost konfrontacije i vrati se ravnopravnoj interakciji, Šipilin smatra da ona podrazumeva da Zapad, a pre svega Evropa, konačno treba da se otrezni.
„Međutim, Amerikanci vrše pritisak na Evropu. Odnosno, Evropa je sada apsolutno izgubila suverenitet. Sav evropski prosperitet bio je zasnovan na jeftinim energentima iz Rusije. Amerikanci su to uništili dizanjem gasovoda u vazduh. Dakle, Evropa je osuđena na propast jer neće naći jeftine energente. I nije isključeno da čak neka velika preduzeća neće bankrotirati. Cene će rasti, računi za komunalije isto. Ljudi će ostati bez posla. Dakle, mi veoma dobro razumemo tu Evropu. Amerikanci su pokretači ovih evropskih teškoća. I naša zemlja poziva Evropljane da povrate svoj suverenitet. U suprotnom, ako budu sledili naređenja iz Vašingtona, suočiće se sa siromaštvom“, smatra naš sagovornik.
Prema mišljenju nekadašnjeg savetnika predsednika Rusije za politička pitanja i politikologa Sergeja Stankeviča, važnu poruku sadrži tačka nove koncepcije u kojoj se ukazuje da Moskva vidi kurs SAD kao glavni izvor rizika za svoju bezbednost i međunarodni mir.
„SAD ne kriju da sebe vide kao svetskog hegemona koji obezbeđuje s jedne strane, red u „koaliciji demokratija“, a sa druge strane diktiraju celom svetu kako da se ponaša. I pošto sve nameću prilično agresivno, naravno da raste napetost po ovom pitanju. Rusija nije jedina protiv američke hegemonije. Mnoge zemlje vide stvari isto, na primer, Kina, Saudijska Arabija, Iran. Ali u novom svetskom poretku koji će nastati više neće biti hegemona“, uveren je sagovornik Sputnjika.

Jednaka bezbednost za sve

U osvrtu na tačku, koja govori o eliminaciji ostataka američke dominacije u svetu kao o prioritetu, Šipilin kaže da je je veoma važno potpuno zaustaviti američku dominaciju.
„Amerikanci pokušavaju da pokrenu sukobe oko Rusije, Kine, pa čak i u Evropi. Očigledno je da im je čak i Evropska unija postala veoma ozbiljan konkurent. Jednostavno, oni ne žele konkurente. Za njih to predstavlja pretnju“, navodi stručnjak.
Još jedna važna poruka je, prema rečima Šipilina, podsećanje da Moskva nastoji da na principu reciprociteta obezbedi podjednaku bezbednost za sve zemlje.
„Više puta smo govorili da su Amerikanci prekršili princip međusobne bezbednosti. Oni imaju taktičko oružje stacionirano u pet ili šest zemalja u Evropi. I oni su ti koji tamo postavljaju i kontrolišu ovo nuklearno oružje. A bezbednost treba da bude obostrana. U suprotnom, postoji opasnost po mir i egzistenciju evropskih zemalja“, konstatuje stručnjak.

Značaj saradnje s Kinom i Indijom

Kad je reč o značaju koji se u koncepciji ukazuje na saradnju Rusije sa Kinom i Indijom, Šipilin kaže da Rusija planira da nastavi da razvija odnose sa te dve zemlje.
„Naša zemlja ovim poručuje Kini i Indiji da ih poštuje i smatra ozbiljnim partnerima. Sa njima je prijatnije i udobnije imati posla“, objašnjava ovaj ekspert.
Stankevič napominje da su odnosi između Kine, Indije i Rusije ključni faktor za Evroaziju.

„To je ozbiljna tačka. Mislm da će u budućnosti biti formirana grupa zemalja lidera u velikoj Evroaziji. I naravno, zemlje kao što su Rusija, Indija i Kina mogu samo da ponude pravce za izgradnju Evroazije i postaće lideri tog novog super regiona “, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Pavel Šipilin izdvaja i tačku koja naglašava značaj razvoja dobrih odnosa Rusije sa zemljama postsovjetskog prostora.
„Iz razloga što se tamo dešavaju strašne stvari. Tamo je rusko stanovništvo diskriminisano. Vidimo čak kako Amerikanci rasplamsavaju situaciju u Gruziji, Kazahstanu, Jermeniji, Ukrajini, Belorusiji. Jednostavno, žarišta napetosti su svuda. Duž celog perimetra naših granica. Dakle, prioritetni zadatak je da obezbedimo naše granice. I imamo na čemu da radimo. Oni su naše komšije“, poručuje stručnjak.
Kako je naveo ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, u novoj ruskoj koncepciji spoljne politike Sjedinjene Američke Države direktno su označene kao glavni inicijator i realizator antiruskog kursa u svetu, a dokument predviđa, kao odgovor na to, mogućnost uvođenja simetričnih ili asimetričnih mera.
Lavrov je napomenuo da je logika nove koncepcije spoljne politike odraz revolucionarnih promena u međunarodnim pitanjima.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
U novoj koncepciji spoljne politike Amerika označena kao glavni inicijator antiruskog kursa u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala