- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

Rendgenski vid: Robot u akciji u bolnici /video/

© Telegram Sputnjik Srbija„Pametni“ mobilni CT robot u akciji u bolnici u kineskom Čengduu
„Pametni“ mobilni CT robot u akciji u bolnici u kineskom Čengduu - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
Najsavremeniji mobilni CT (kompjuterska tomografija) robot snimljen u akciji u Narodnoj bolnici provincije Sečuan u kineskom Čengduu.
Na snimku se vidi mali uređaj kako se kreće hodnicima ustanove, pre nego što izvrši snimanje glave pacijenta u jednoj od ordinacija za preglede.
Tradicionalni CT skeneri su obično ograničeni na određenu lokaciju, zbog svoje veličine i težine, i koriste seriju rendgenskih snimaka poprečnog preseka tela za stvaranje slika kostiju, organa i tkiva.
Kreatori mobilnog uređaja kažu da je njihov robot visok 135 centimetara i težak 260 kilograma, sa niskim dozama zračenja i potrošnjom energije, što znači da se može koristiti za pacijente u situacijama kritične nege u kojima ih nije moguće pomeriti.
Istraživači iz bolnice i Univerziteta za elektronsku nauku i tehnologiju Kine navodno su proveli 10 godina radeći na uređaju, koji ima i mogućnosti glasovne kontrole i planiranja rute.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala