- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova ruska spoljna politika – početak kraja jednopolarnog sveta

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Rusije
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
NATO više ne sme da bude ofanzivna pretnja u Evropi, treba da se prestane sa stacioniranjem nuklearnog oružja van SAD-a i mora da se radi na nedeljivoj bezbednosti – ne može se raditi na nečijoj bezbednosti na račun drugih.
Ovako politikolog Aleksandar Pavić komentariše jednu od glavnih tačaka obnovljene ruske spoljnopolitičke doktrine koja ne odstupa od dosadašnjeg pravca ruskog interesovanja i delovanja ali, kako kaže, odmereno i jasno ističe sve ono što se prećutkivalo i od kraja Drugog svetskog rata trpelo.

Bez pretnji, samo činjenice

Pavić smatra da je objava o ruskim spoljnopolitičkim prioritetima napisana bez bombastičnog jezika i ocenjuje je kao odmerenu, ali i vrlo preciznu – bez velikih reči, bez pretnji. On kao najinteresantniju ističe tezu da će ruski prioritet biti „eliminisanje ostataka dominacije Sjedinjenih Američkih Država u svetu“ uz član koji govori da „za Rusiju poseban značaj ima sveopšte jačanje veza i koordinacija sa prijateljskim suverenim i globalnim centrima snaga – Kinom i Indijom“.
To je potpuno u skladu sa jasnim opredeljenjem Rusije, a i te dve velike zemlje i civilizacije za postojanje multipolarnog poretka. Bez njih se ne može praviti nijedan novi svetski poredak. Koliko god Kina i Indija imale neraščišćenih računa među sobom, bez obzira na sve, one imaju zajednički cilj – multipolarni poredak. Obe države su se usprotivile i oduprle zapadnim pritiscima da se svrstaju na zapadnu stranu, odnosno da se svrstaju protiv Rusije, govori Pavić za Sputnjik.
© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Kine Van Ji na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama samita G20 na Baliju.
Ministar spoljnih poslova Kine Van Ji na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama samita G20 na Baliju. - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Ministar spoljnih poslova Kine Van Ji na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama samita G20 na Baliju.

Amerika i NATO – glavne pretnje po mir u svetu

Što se tiče identifikovanja SAD-a kao glavne pretnje ne samo Rusiji nego i svetskom miru, Pavić veruje da je to potpuno jasno svima, ali napominje da je važno što je i zvanično uneto u spoljnopolitičke i odbrambene zadatke same Rusije. Ruska Federacija je, ističe on, pokušala da tenzije reši na miran način poslednji put sredinom decembra 2021. godine kada je poslala Sjedinjenim Državama dva predloga o stvaranju bezbednostne strukture u Evropi. Ispostavilo se da ni Sjedinjenim Američkim Državama, ni NATO paktu, razrešenje problema nije išlo na ruku.
Kada se kaže da su Sjedinjene Američke Države pretnja, tu se misli i na NATO. Ne može se razdvojiti jedno od drugog i Rusija očigledno nije odustala od onog što je navela kao svoje osnovne zahteve u decembru 2021. godine. Znači, NATO više ne sme da bude ofanzivna pretnja u Evropi, treba da se povuče na poziciju iz 1997. godine, treba da se prestane sa stacioniranjem nuklearnog oružja van SAD-a i mora da se radi na nedeljivoj bezbednosti – ne može se raditi na nečijoj bezbednosti na račun drugih.
© AP Photo / Andrew HarnikBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Bela kuća u Vašingtonu

Rusija, Kina, Indija – Novi svetski poredak

Novost predstavlja, primećuje naš sagovornik, i činjenica da Rusija sada može čvršće računati na saradnju i pomoć Kine i Indije, nego što je to bio slučaj ranij.
Specijalna vojna operacija donela je to da sad Rusija može da računa na dve globalne sile da je podrže u onome što su njeni osnovni zahtevi i njene osnovne bezbednosne potrebe, zaključuje Pavić.
© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov na ministarskom sastanku G20 u Indiji
Lavrov na ministarskom sastanku G20 u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Lavrov na ministarskom sastanku G20 u Indiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala