- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Oštar duel: Milatović: Vi ste poslednji evropski diktator; Đukanović: Vi ste obična varalica

© RTCG/skrinšot TVDebata: Milo Đukanović i Jakov Milatović
Debata: Milo Đukanović i Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
Pred drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori Jakov Milatović, kandidat Pokreta Evropa sad, poručio je da njegov protivkandidat Milo Đukanović 2. aprila „treba da istrči poslednji politički krug“, dok je Đukanović, kandidat DPS-a, uveren da će on ponovo biti predsednik.
U televizijskom duelu, održanom na prvom programu Radio-televizije Crne Gore, nije bilo toliko reči o programima dvojice kandidata koliko o Đukanovićevoj političkoj zaostavštini dužoj od tri decenije zbog čega ga je Milatović u jednom trenutku nazvao poslednjim evropskim diktatorom. Đukanović nije imao mnogo protivargumenata za Milatovića, ali ga je nazvao varalicom tvrdeći da nije vratio stipendiju koju je dobio od države Crne Gore.
Đukanović je na početku obraćanja rekao da ga za novi mandat na čelu države preporučuje odgovoran odnos prema državnim interesima Crne Gore i da onaj ko se pridržava Ustava i zakona taj nikako ne može pogrešiti kada je u pitanju odnos prema svim građanima Crne Gore.
Navodeći šta je sve uradio od 1994. godine on je na kraju naglasio da je pokrenut proces učlanjenja države u EU koji je prethodne dve godine osujećen, kako je rekao, zahvaljujući neadekvatnoj upravi. On je dodao da politiku vidi kao delatnost u korist svih građana.
„Crna Gora je postala 192. članica UN, NATO i verujem naredna članica EU. Verujem da Crna Gora mora ostati građanska država, mora pripadati svakom građaninu, mora ostati multientičko društvo i to je najbolji odgovor velikodržavnim projektima koji su se probudili. Verujem da ću pobediti 2. aprila, i da ću nastaviti da vodim Crnu Goru u smeru kako sam radio u prethodnom vremenu“, izjavio je Đukanović.
Milatović je već na početku odgovorio da on i Đukanović dobro znaju da kandidat DPS-a neće pobediti na izborima 2. aprila.
„Znate da treba da istrčite poslednji politički krug, i ja ću zajedno sa svim građanima Crne Gore koji gledaju u budućnost postati po prvi put predsednik svih građana Crne Gore. Samo da radim ono što vi niste radili pa je dosta u smislu toga da čovek treba da bude predsednik svih građana“.
„Sećate se da 2020. godine, kada je došlo do promene režima u Crnoj Gori, kakvo je bilo stanje u našoj ekonomiji. Stanje u našoj ekonomiji, gospodine Đukanoviću, bilo je dramatično. Životni standard bio je neverovatno mali, svaki četvrti građanin živeo je na rubu siromaštva, ekonomija je samo u 2020. godini izgubila skoro 800 miliona evra zbog vaše pogubne ekonomske politike. Nezaposlenost je bila skoro 20 procenata. Ono što sam, u smislu inkluzivnosti uradio sa svojim kolegom Spajićem, kao članovi Vlade pokrenuli smo oporavak. U 2021. godini smo imali istorijski ekonomski rast u Evropi. Na taj način sam pokazao kako se u Crnoj Gori upravlja ekonomijom u korist javnog interesa“, podvukao je Milatović.
On je rekao da su po prvi put nakon 20 godina građanima Crne Gore vratili dostojanstvo programom Evropa sad.
„Vodiću inkluzivnu politiku i biću predsjednik svih građana Crne Gore“, podvukao je Milatović.

Đukanović: Vaša ocena da nemam znanja elementarno kućno nevaspitanje

Đukanović je odgovorio Milatoviću da „je vaša ocena da nemam znanja stvar vašeg nevaspitanja“.
„O mom znanju ćemo razgovarati na bazi rezultata. Ali o vašim ocenama, sasvim neutemeljenim i etiketirajućim, ne možemo razgovarati jer je u pitanju elementarno kućno nevaspitanje. Raduje me vaš optimizam, potpuno nerealan i neutemeljen, u vezi sa vašom pobedom na izborima, jer mi to otvara dodatno prostor u ono u šta sam sasvim siguran - u čistu pobedu“, rekao je Đukanović opisujući Milatović kao čoveka koji je od 30. avgusta 2020. godine bio deo kleronacionalističke parlamentarne većine koja je pokušala da Crnu Goru sunovrati sa evropskog puta i vrati je unatrag.
„Vi se lažno predstavljate kao kandidat budućnosti, a u stvari pokušavate da Crnu Goru vratite u srednjevekovno doba, mrak i prošlost“, tvrdi Đukanović.

Milatović: Vi ste čovek devedesetih, zato i ne znate da pričate o budućnosti

Milatović je rekao „drago mi je što je jedan slabašan student ekonomije za prethodnih 30 i više godina naučio ponešto o ekonomiji“.
„Svaka čast gospodine Đukanoviću, ali vi ste najbolje o ekonomiji učili uvećavajući vaše biznise i vašu privatnu imovinu. Ali nemojte da podsećam, gospodine Đukanoviću, koliko je iznosila prosečna plata 1989. godine, kada ste vi došli na vlast. Počnete od 1994. godine pa do 2005. godine, ali počnite od 1989. godine pa do danas. Te 1989. godine plata je iznosila 80 odsto proseka u EU, a znate li koliko je iznosila 2020. godine, kada je vaša vlada pala - 46 odsto. Vi ste za 35 godina vašeg slabašnog upravljanja ekonomijom uspeli da umanjite životni standard građana Crne Gore. Nemojte vi meni da pričate o ekonomiji“, rekao je Milatović moleći ga da se ne vraća u devedesete godine.
„Ja znam da ste vi čovek devedesetih, zato i ne umete da pričate o budućnosti. Stalno vraćate teme iz devedesetih, a znate šta ste radili tada - tada ste sa svojim savetnikom terali Bošnjake iz Bukovice, pa ste diskriminisali naše stare liberale, pa ste se okrenuli na naše Albance u akciji „Orlov let“ pa ste udarili na Srbe. Nikada, gospodine Đukanoviću, niste bili predsednik svih građana Crne Gore“, ocenio je Milatović.

Đukanović: Vežete me za devedesete, a ja Vas za mrak srednjeg veka

Đukanović je uzvratio da „vi mene vežete za devedesete godine, a ja vas vežem za mrak srednjeg veka“.
„Vi ste kazali da ste ušli u politiku na talasu veličanstvenih litija, koje su imale za cilj da zapravo Crnu Goru vrate u srednji vek, da je učine teokratskom državom, zavisnom od jedne verske zajednice. Drugo, kazao sam već da ozbiljno sumnjam ko ste vi. Jako mi je teško da uhvatim vaš pravi identitet. Imate problem sa očito lažnim predstavljanjem. Sada se pitam jeste li vi uopšte videli Oksford, jer da ste videli Oksford ne biste me pitali to što me sada pitate“, konstatovao je Đukanović.
On je rekao da je raspadom SFRJ pao dotadašnji model ekonomije, da su firme izašle na tržište i da mnoge nijesu izdržale probu vremena. Kazao je da premijer treba da doprinese stvaranju poslovnog ambijenta a ne da otvara i zatvara firme.
„To što govorite o Bukovici je neistina, ljudi su bežali prema Rožajama, pod zaštitu države Crne Gore“, podvukao je Đukanović.
„I kada je sam u pitanju, Milatović ima problem sa sobom, jer je njegov otac glasao za zajedničku državu a on za državnu nezavisnost, valjda da bi se dopao jednom delu javnosti. Zato se postavlja pitanje koga je ombanuo gospodin Milatović, a ja mislim da imamo problem sa čovekom koji je poučen primerom lažnog cara Šćepana Malog. Ja mislim da većina građana Crne Gore nije lakoverna, a ja sigurno nisam“, naveo je Đukanović.

Milatović: Vi ste poslednji evropski diktator; Đukanović: Vi ste samo obična varalica

Milatović je odgovorio:
„Gospodine Đukanoviću, ja sam Jakov Milatović, rođen sam 1986. godine u Podgorici, završio sam osnovnu školu i gimnaziju, kao đak generacije, Ekonomski fakultet sa prosečnom ocenom deset, kao student generacije. Bio stipendista američke vlade, nemačke vlade, italijanske vlade, završio magistarske studije na Oksfordu kao stipendista britanske vlade. Govorim tri evropska jezika, a koliko vi govorite evropskih jezika? Nemojte da branite Crnu Goru od mene. Vi ste poslednji evropski diktator, i vi to dobro znate. Prvo ste na početku bili deo Miloševićevog i Šešeljevog sveta. Vama je Šešelj bio na inaugutraciji na Cetinju, meni nikada neće biti. Pa ste bili deo Tuđmanovog i Alijinog sveta, razbijali ste onu najlepšu zemlju. Pa ste postali deo Tačijevog i Haradinajevog sveta, kako vam je odgovaralo.“
Đukanović je uzvratio:
„Govorim crnogorski jezik i to jedan od evropskih jezika kojim treba da se služi crnogorski predsednik i što se mene tiče, to je sasvim dovoljno. Drugo, kada govorite o vašoj biografiji, nastavljate da budete varalica. Vi ste ipak samo obična varalica. Pomenuli ste sada neke vaše stipendije, zaboravili ste na još jednu, na stipendiju vojvode Gavra Vukovića. Vrlo zanimljivo. Dobili ste je od Crne Gore, i prećutkujete je namerno, a verovatno znam i zašto, jer ste zaboravili da je vratite. Jer kada ste je dobili bili ste u obavezi ili da je vratite ili da dve godine radite. Dobili ste priliku u Ministarstvu vanjskih poslova, i napustili to radno mesto poslije tri dana, ne vrativši stipendiju. Stalno sebe predstavljate kao nekoga ko je progonjen a zaboravljate da vam je država Crna Gora dala u Rimu priliku da volontirate sa 12 drugih studenata da bi stekli praksu. Neće biti da ste progonjeni, već je pre svega reč o brizi države Crne Gore prema jednom mladom čoveku, koji joj sada ovako vraća. Vi meni ličite na ljude iz „bombaškog procesa.“
Milatović je rekao da je stipendiju „Vojvoda Gavro Vuković“ dobio kao najbolji student Ekonomskog fakulteta, ali da nije hteo da bude deo Ministarstva vanjskih poslova u Vladi koju je predvodio Đukanović.
„Zato što sam znao kuda ide to. Vi ste sramno diskriminisali deo građana Crne Gore, oduzimajući im šansu. Predsednik svih građana Crne Gore ne radi to“, rekao je Milatović.

„Nastavljamo sa nevaspitanjem“

Milatović je kazao da Đukanović nema ni političke volje, a ni znanja da Crnu Goru uvede u EU.
„Vi nikada nećete biti deo evropskog sveta“, rekao je Milatović.
Đukanović je odgovorio da „nastavljamo sa nevaspitanjem“.
„Za kratko vreme, vaših šest apostola je pod lupom tužilaštva“, ukazao je Đukanović.
Poslednji put, kaže Milatović kandidatu DPS-a, govorite o nevaspitanju.
„Nevaspitanje je biti u crnogorskoj politici 35 godina. To znači nevaspitanje. Da ste nas zlatom zlatili a niste nego ste nas vratili u kameno doba, i biti i dalje u politici, to je nevaspitanje. A ja znam da istina boli“, rekao je Milatović.
On je rekao da evropska Crna Gora podrazumeva toleranciju za drugačije mišljenje, a ne napade na medije, kontrolu nad javnim servisom... Rekao je da je pre ulaska u politiku imao dva stana i kuću, stečeno kreditom, a Đukanović, kako kaže, treba da odgovori o njegovoj imovini.
Đukanović je rekao da je Milatović i ime partije prevarom uzeo od slovenačkih komunista koji su lansirali „Evropa zdaj“ 1989. godine, ističući „sve je kod vas nepopravljiva laž“.
Milatović je naglasio da Đukanović ne treba da bude nervozan.
Nije život fotelja. Znam da vam je možda teško da sad idete na međunarodno tržište rada, ali možda ste za ovih 30 godina nešto i naučili“, rekao je Milatović.
Đukanović je rekao da je sada jasno zašto Vojislav Šešelj daje javno podršku Milatoviću.
„Na tim adresama traže predvodnika velikosrpskog nacionalizma, učinilo im se da to možete vi biti“, rekao je Đukanović.
Milatović je rekao da govori o projektima, auto-putu, Evropi, investicijama...
„Mene svetovi, osim ovog našeg, ne interesuju“, ukazao je Milatović.
On je podsetio na svoju raniju izjavu da je „crnogorska ekonomija centralnoazijska ekonomija“.
„Investitori su Rusi, puteve grade Kinezi...to nije evropska ekonomija“, tvrdi Milatović, uz opasku da je Đukanović doveo Olega Deripasku u Crnu Goru na šta je Đukanović odgovorio da je Deripaska pobedio na regularnom međunarodnom tenderu.
Predsednički izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Ko će pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori?
Milo Đukonović i Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Podkast
Ekskluzivno: Ovo bi moglo da reši izbore u Crnoj Gori – smehotresna debata pred drugi krug /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala