- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Mali pobednici – Festival poezije za decu

© Marijana Kolaković / Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“
Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“ - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
Festival poezije za decu „Mali pobednik“ okupio je najtalentovanije „male ljude“ iz beogradskih osnovnih škola. Takmičenje se održalo u prostorijama Udruženja književnika Srbije, a najbolji među njima plasirali su se u finale najvećeg regionalnog pesničkog okupljanja za osnovce – „Dečije carstvo“, koje se održava u Banjaluci.
Veliku čast da u svojstvu žirija prisustvuju ovoj manifestaciji imali su Ljubivoje Ršumović, Slobodan Stanišić i Uroš Petrović, a Kosta Čulić, Antonije Prekić, Nina Tanasković, Ilija Tomić, samo su neka od mnogih imena koja su svoje zasluženo mesto pronašla u Zborniku poezije „Mali pobednik“.
© Marijana Kolaković / Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“
Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“ - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“
Takmičari su bili podeljeni u dve kategorije – mlađu koju su činili „mali ljudi“, kako ih je naš nobelovac nazivao, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i stariju koju su činili njihovi drugari od petog do osmog razreda.
Teme koje su se nizale u sali gde je svojevremeno govorio Ivo Andrić sezale su od onih o učiteljici, deki, tati, kumi, pa do razmišljanja o svemiru, ljubavi, neizdržu i slonovima. Odabrati najboljeg nije bilo lako i pred žiri sastava Stanišić-Petrović-Čika Ršum stavljen je ozbiljan zadatak.
© Sputnik / Milica Trklja / Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“
Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“ - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“
Na pitanje kako uočiti razliku između mladog pesnika i deteta koje mama i tata guraju rimom, u poetske vode, Čika Ršum govori da se razlika uz isustvo lako uoči, ali da ne predstavlja veliki problem.
Ja lično ne pravim pitanje ni problem ako osetim da su mladi ljudi upotrebili stihove, reči ili ideje nekoga od naših kolega. Prepoznam i kad roditelji pomognu, ali nikad nisam zamerio to mladim ljudima, govori Ršum za Sputnjik.
Uz izjavu, Čika Ršum je Sputnjiku odao i tajnu, priznavši da je svojevremeno pozajmljivao tuđe stihove – ni manje ni više nego od Branka Ćopića. Naime, Ršum je kao vrlo mlad uzimao Ćopićeve rime i preslagivao ih u svoje pesme. Mnogo godina kasnije, kada su se sreli na Kolarcu, Ršumović se izvinio Ćopiću na toj „strašnoj krađi“. Brančilo je, svojstveno sebi, rekao samo „ajde Boga ti, dobro si ti ispao na koga si se ugledao“.

Pobednici festivala

Za apsolutnog pobednika festivala proglašena je sedmakinja osnovne škole „Gornja varoš“ Anastazija Stojadinović sa svojom pesmom „Tamo gde se muzika rađa“.
Sve što se pomera, svaki detalj koji može da postoji u učionici, napolju, na nebu, na zemlji podstakne me da pišem – bilo koju pesmu, bilo kakvu. Za mene se muzika rađa u srcu, tačno kao da ptice prolaze, donose nove pesme, vetar duva lišće na sve strane i onda pesma nekako doleti u srce. Počela sam da pišem od malena ali moja mama mi je prvo govorila „nemoj tako, nemoj gluposti, zar ne možeš ni jednu pesmu da naučiš, sva deca umeju a ti ne umeš“. Ja sam joj stalno govorila – ne, ja pišem bolje, govori pobednica festivala.
© Marijana Kolaković / Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“, Anastazija StojadinovićFestival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“, Anastazija Stojadinović
Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“, Anastazija Stojadinović - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“, Anastazija Stojadinović
Prvu nagradu u kategoriji mlađih finalista osvojio je Sergej Kolundžija iz OŠ „Đuro Strugar“ sa pesmom „Neizdrž“, dok je među starijim takmičarima prvo mesto pripalo Nikoli Šoraku iz OŠ „Branko Ćopić“ i njegovoj pesmi „Kuma“.
© Sputnik / Milica Trklja / Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“, Sergej KolundžijaFestival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“, Sergej Kolundžija
Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“, Sergej Kolundžija - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“, Sergej Kolundžija
Drugo mesto mlađe kategorije pripalo je Zlati Spasojević iz OŠ „Boško Palkovljević Pinki“ i Nevi Popović iz OŠ „Braća Baruh“, a nosioci drugog mesta iz starije kategorije su Antonije Perkić iz OŠ „14. oktobar“, Nađa Piljić iz OŠ „Branko Radičević“ i Vera Vučićević iz OŠ „Nikola Tesla“.
Treće mesto u mlađoj kategoriji odneli su Nataša Jeremić iz OŠ „Mića Stojković, Ilija Tomić iz OŠ „Đuro Strugar“ i Petra Avlijaš iz OŠ „Radojka Lakić“, dok su u starijoj konkuranciji pobednici Una Arsić iz OŠ „Stevan Sinđelić“, Kosta Čulić iz OŠ „Branko Ćopić“ i Dušan Dimitrijević iz OŠ „14. oktobar“.
© Sputnik / Milica Trklja / Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“, Kosta ČulićFestival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“, Kosta Čulić
Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“, Kosta Čulić - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Festival poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“, Kosta Čulić
U banjalučkom finalu će se naći apsolutni pobednik uz osvajače prvog i drugog mesta iz mlađe i starije konkurencije.
Takmičenju je prisustvovao i direktor festivala „Dečije carstvo“ iz Banjaluke – Slobodan Stošić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala