- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Nikoga ne plašim i ne ucenjujem nuklearnim naoružanjem

© Press-služba MO RF / Uđi u bazu fotografijaStrateški raketni sistem sa interkontinentalnom balističkom raketom "Jars"
Strateški raketni sistem sa interkontinentalnom balističkom raketom Jars - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da ne pokušava nikoga da uplaši temom nuklearnog oružja već da osigura bezbednost naroda svoje zemlje.
„Ne pokušavam nikoga da plašim ili ucenjujem temom nuklearnog naoružanja, koji put o tome govorim, bože, želim da osiguram bezbednost beloruske države i osiguram mir za beloruski narod. Svojom istorijom, čitavim svojim postojanjem moj narod je to zaslužio, pod korbačem više ne želimo da živimo i više nećemo da budemo robovi“, rekao je on u obraćanju naciji i parlamentu.
On je podsetio da je sovjetsko nuklearno oružje povučeno iz Belorusije uz određene garancije, ali su te garancije sada zaboravljene.
„Sećam se kako su na mene vršili pritisak, u periodu 1994-1995. Nisam dao da se povuče oružje i zbog toga sam bio izložen žestokom pritisku od strane Zapada i tadašnjeg predsednika Rusije, on je govorio: uništiće nas… Bio sam prinuđen da odustanem uz određene garancije. Sve je pogaženo, zaboravljeno“, rekao je Lukašenko i dodao je s namerom aktualizovao ovo pitanje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
„U datim okolnostima i vojno-političkoj situaciji oko naše zemlje aktivirao sam pregovore sa predsednikom Putinom o vraćanju nuklearnog naoružanja Belorusiji“, rekao je on.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile čitavu deceniju.
Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je naveo da je EU spremna da uvede sankcije u slučaju da Belorusija rasporedi na svojoj teritoriji rusko taktičko nuklearno naoružanje.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
RUSIJA
Rusija o nuklearnom oružju u Belorusiji: Nadamo se da će NATO shvatiti ozbiljnost situacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala