- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Cilj akcije protiv Trampa - ukinuti svaku mogućnost da se promeni vlast u Americi

© AP Photo / Andrew HarnikDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
Pratite nas
Onima koji optužuju Trampa nije cilj da se on povuče iz kampanje, već da se tokom kampanje pravda da nije kriv umesto da se bavi kritikom vladajuće politike u Sjedinjenim Državama.
Ideja kreatora optužnice protiv Donalda Trampa je da maksimalnom represijom prema bivšem američkom predsedniku preduprede svaki budući otpor Amerikanaca njihovoj politici. Dogodiće im se, međutim, suprotno – povećaće se otpor i povećaće se odlučnost ljudi.
Ovako advokat Branko Pavlović komentariše optužnicu protiv Donalda Trampa, koju je protiv bivšeg predsednika podneo tužilac sa Menhetna Alvin Brag. Mediji spekulišu da se radi o optužbama o navodnim tajnim isplatama glumici u filmovima za odrasle Stormi Denijels, što je povezano sa navodnim zloupotrebama novca u predsedničkoj kampanji.

Svrha optužnice – ugušiti svaki otpor, pa i onaj budući

Sve u svemu, prema onome što je poznato, Tramp se suočava sa trideset tačaka optužnice i, kako je najavio pojaviće se pred sudom. Za samo suđenje, bivši šef Bele kuće tvrdi da se radi o političkom progonu i „lovu na veštice“.
Da se radi o političkom procesu slaže se i Branko Pavlović. Svrha cele priče je da se pokaže da je Tramp neprihvatljiv za politički sistem Amerike još od dana kada je odlučio da se kandiduje u prvom mandatu. Sada se ide na to da se pokaže da je i pravno odgovoran.
„Sećate li se koliko su para i vremena potrošili za istragu FBI-ja o njegovoj povezanosti sa Rusijom, stranim mešanjima i tako dalje, pa se ispostavilo da to ništa nije tačno. Sad su nastavili dalje“, tvrdi Pavlović.
Prema rečima našeg sagovornika, mašinerija koja želi da guši svako drugačije mišljenje u odnosu na vladajući narativ ide dalje u gušenju svake ideje otpora njihovom vladanju.
„U stvari, oni hoće da ukinu bilo kakvu mogućnost promene vlasti. Za njih je promena vlasti kao takva neprihvatljiva, osim ukoliko se ne radi o promenama ličnosti koja će voditi identičnu politiku kao i prethodnik“, kaže on.
Optužnica će, dodaje Pavlović, dovesti do daljeg produbljivanja inače dubokih podela u američkom društvu.
„Kako Amerika sve više i više bude ulazila u probleme, ekonomske i političke, tako će taj isti sistem koji danas procesuira Trampa, posezati za sve represivnijim merama protiv građana Amerike. I otuda će, što iz ekonomskih, što iz političkih razloga, što iz otpora represivnim merama, pobuna ljudi u Americi biti sve veća i sve odlučnija“, smatra on.

Kako će optužnica uticati na predsedničke izbore

Podizanje može da utiče na Trampove ambicije da se 2024. vrati u Belu kući, ali ne na način da ga spreči da se ponovo kandiduje. To, čini se, nije ni cilj onih koji ga optužuju, jer suđenje ne može da se odvija brzinom koja je potrebna da bi sprečilo Trampovu kandidaturu.
Prema proceduri, Tramp prvo mora da se izjasni o optužnici; zatim sledi zakazivanje pojavljivanje pred sudijom, gde se dogovaraju procesne pretpostavke – vreme budućeg suđenja, dokazni rokovi, eventualni procesni nedostaci… Tek potom se zakazuje suđenje pred porotom koja nema vremenski rok da se bavi slučajem.
Dugo se nagađalo hoće li Brag podići optužnicu protiv Trampa ili neće. Trampove pristalice bile su već nekoliko puta pozivane da ga brane ukoliko dođe do njegovog hapšenja. Na kraju, prvi put u istoriji, protiv jednog američkog predsednika, bivšeg ili sadašnjeg, podignuta je krivična optužnica.
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
SVET
Tramp o optužnici: Ovo je politički progon i mešanje u izbore, tužioca finansira Soroš
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2023
SVET
Podignuta optužnica protiv Trampa sa više od 30 tačaka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala