Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zaharova: U Ohridu se ništa nije promenilo, o statusu srpske pokrajine samo u SB UN

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže za RT Balkan da i posle razgovora Beograda i Prištine u Ohridu međunarodno-pravni status Kosova i Metohije ostaje isti.

"Savet bezbednosti UN je jedini organ koji je ovlašćen da razmatra status autonomne srpske pokrajine. Po tom pitanju nikakva nova odluka nije doneta. Kosmet je i dalje neodvojivi deo Srbije. Blisko sarađujemo sa srpskim partnerima u odbrani legitimnih prava i interesa Beograda u multilateralnim strukturama. Rezolucija 1244 ne predviđa članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama", rekla je Zaharova za RT Balkan odgovarajući na pitanje kako Moskva komentariše ishod razgovora u Ohridu.

Ova oblast, precizirala je Zaharova, može da se priključi samo različitim regionalnim formatima o kojima su strane postigle saglasnost, i na osnovu pomenute rezolucije Saveta bezbednosti.
Na pitanje u vezi sa nedavnom zajedničkom izjavom ruskog i kineskog predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga, u kojoj je bilo reči o nizu regiona širom sveta - da li je bilo pomena o Balkanskom poluostrvu - Zaharova je rekla da nema tako detaljne informacije, ali je iznela principijelan stav Moskve da Rusija i Kina blisko sarađuju po svim aktuelnim pitanjima spoljne politike u okviru mehanizma redovnih spoljnopolitičkih konsultacija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala