- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici pored višecevnog bacača raketa Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO SAD završile obuku ukrajinskih vojnika na „patriotima“; U Rusiji počela prolećna regrutacija

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske, 400. dan. Ruske snage nastavljaju da napreduju na delu fronta kod Kupjanska. Nastavljaju se borbe za Artjomovsk. Ukrajinske snage granatiraju gradove u Donbasu koristeći municiju kalibra NATO.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:42 30.03.2023
21:30 30.03.2023
Eksplozije u Harkovskoj i Sumskoj oblasti.
20:27 30.03.2023
SAD završile obuku ukrajinskih vojnika na sistemima „Patriot“
U Sjedinjenim Američkim Državama je završena obuka 65 ukrajinskih vojnika na sistemima protivvazduhoplovne odbrane „Patriot“ i oni su poslati u Evropu, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.
Obuka je održana u vojnoj bazi Fort Sil u američkoj državi Oklahoma. Prema njegovim rečima, SAD su do sada obučile oko 7.000 ukrajinskih vojnika, a američki saveznici, iz 26 zemalja, su obučili više od 11.000 ukrajinskih vojnika.
20:23 30.03.2023
Vladimir Putin potpisao je ukaz o prolećnoj regrutaciji koja počinje 1. aprila i traje do 15. jula.
Tokom ove kampanje planirano je da se pozove 147.000 Rusa koji nisu u rezervnom sastavu i ispunjavaju uslove zakona „O vojnoj dužnosti i služenju vojnog roka“. Šef države je naložio vladi, regionalnim organima da obezbede sprovođenje aktivnosti u vezi sa ukazom.
Kako je ranije danas pojasnio šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov, regruti neće biti slati na službu u oblastima DNR, LNR, Hersonsku i Zaporošku oblast.
19:01 30.03.2023
Pušilin: Ruske snage odbijaju napade ukrajinske vojske u pravcu Ugljedara
Ruska vojska u pravcu Ugljedara odbija pokušaje ukrajinske vojske da krenu u kontranapad i naše jedinice dobro odbijaju sve napade i poboljšavaju svoje pozicije kada su u mogućnosti, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
18:53 30.03.2023
SAD poslale Ukrajini 400 miliona dolara za obnovu energetskog sistema Sjedinjene Američke Države su Ukrajini poslale 400 miliona dolara finansijske i humanitarne pomoći, kao i za obnovu razrušenog energetskog sistema, piše u izjavi Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID).
17:27 30.03.2023
Četiri MiG-29 koje je Slovačka isporučila Ukrajini dejstvuju u Harkovskoj oblasti, saopštili su predstavnici kijevskog režima. Poznato je da je nakon modernizacije u avione ugrađena elektronika zapadne proizvodnje.
16:27 30.03.2023
16:09 30.03.2023
Ako ukrajinska kontraofanziva bude neuspešna, Zapad će imati više pristalica za pronalaženje kompromisa sa Rusijom, izjavio je u intervjuu za Fajnenšel tajms ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.
„Oni (pristalice rešavanja konflikta diplomatskim putem) su svuda – u Vašingtonu, u Berlinu, u Parizu, u Londonu. Oni će pokušati da urade nešto kreativno u duhu Minska-3“, rekao je ukrajinski diplomata.
On takođe smatra da od ishoda buduće ofanzive zavisi kako će SAD i Evropa isporučivati naoružanje i opremu Oružanim snagama Ukrajine u budućnosti. Osim toga, Kuleba je dodao da se zapadni političari drže stava da Oružane snage Ukrajine imaju „jednu odlučujuću bitku” koja će odrediti ishod čitavog sukoba.
13:35 30.03.2023
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane: Veliki gubici Kijeva u ljudstvu, oboren helikopter Mi-8

- Na delu fronta oko Kupjanska u poslednja 24 sata likvidirano je 50 ukrajinskih vojnika, u pravcu ka Krasnom Limanu njih 130, a uništena su i dva oklopna vozila, višecevni bacač raketa „grad“ i samohodna haubica „akacija“

- Na hersonskom delu fronta ruske snage likvidirale su 25 ukrajinskih vojnika, kao i na južnodonjeckom i zaporoškom delu fronta

- Najveće gubitke protivnik je u protekla 24 sata pretrpeo u pravcu ka Donjecku – poginulo je 340 pripadika ukrajinske vojske i plaćenika

- Kod naselja Olgovka u Hersonskoj oblasti uništeno je skladište municije 126. ukrajinske brigade teritorijalne odbrane

- Kod naselja Zaliznično u Zaporoškoj oblasti uništeno je skladište goriva 102. ukrajinske brigade teritorijalne odbrane

- Ruske snage oborile su u Zaporoškoj oblasti ukrajinski helikopter Mi-8
- Ruska PVO prvi put je oborila novu ukrajinsku operativno-taktičku raketu "grom-2"
13:26 30.03.2023
U EU i G7 za sada nema konsenzusa koji bi omogućio da se izvrši revizija uspostavljene maksimalne cene ruske nafte, rekao je na brifingu za novinare portparol Evropske komisije Danijel Feri.
Sankcije Zapada na rusku naftu uvedene su 5. decembra prošle godine kada je EU prestala da uvozi naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i EU su uvele i ograničenje na cenu nafte od 60 dolara po barelu.
12:56 30.03.2023
Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine.
12:23 30.03.2023
Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da će vrlo brzo moći da se kaže da je Artjomovsk u potpunom okruženju.
Kako je naveo, grad je sada u operativnom okruženju, što znači da su svi putevi pod kontrolom ruske vojske.
"Kada je reč o Artjomovsku, stvari napreduju. Vrlo brzo će moći da se kaže da grad potpuno okružen", rekao je on.

11:30 30.03.2023
Jedan civil je poginuo, a 14 je ranjeno u mesto Troicko, LNR, nakon što su ukrajinske snage ispalile više projektila "hajmars". Oštećena je i bolnica i lokalna prodavnica.
11:15 30.03.2023
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da Evropa zbog pogrešnih antiruskih sankcija sedam pute skuplje plaća gas u odnosu na SAD i tri puta skuplje struju u poređenju sa Kinom čime se snižava njena konkurentnost.
"Jedna od posledica pogrešnog izbora Brisela je i to što se konkurentnost Evrope dramatično smanjuje u svetskim okvirima. Teško je biti konkurent, na primer, američkoj ekonomiji ako mi ovde sedam pute skuplje plaćamo gas u poređenju sa Ameriko, kao i kineskoj ekonomiji otkada Evropa plaća tri puta skuplje struju", rekao je on.
11:10 30.03.2023
Vazdušna opasnost proglašena je u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine.
11:08 30.03.2023
Austrijska opozicija napustila je danas parlament čim je preko video-linka počelo obraćanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.
Obraćanje Zelenskog su prenosile i austrijske televizije.
Čim je on počeo da govori poslanici desničarske stranke Slobodarske partije Austrije napustili su salu.
Pretphodno su protivnici istupanja Zelenskog održali miting ispred zgrade parlamenta, insistirajući na neutralnosti Austrije i rešavanju ukrajinskog sukoba mirnim putem.
Lider Slobodarske partije Austrije Herbert Kikl ranije je izjavio da za njega i njegovu stranku obraćanje Zelenskog u parlamentu nema nikakve veze sa neutralnim statusom Austrije.
10:21 30.03.2023
Ukrajina je dobila grant od SAD u iznosu od 1,25 milijardi dolara, a sredstva su namenjena za pokrivanje rashoda budžeta, saopšteno je u Kijevu.
08:49 30.03.2023
Ministarstvo spoljnih poslova Japana odlučilo je da izdvoji paket humanitarne pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 470 miliona dolara, navodi se na sajtu Ministarstvo.
U saopštenju se dodaje da će sredstva biti iskorišćena za kupovinu opreme koja je neophodna za deminiranje i čišćenje ruševina, kao i za obnovu infrastrukture, uključujući i onu koja se odnosi na poljoprivrednu industriju Ukrajine.
Osim toga, deo novca će biti utrošen na obnavljanje ukrajinskog energetskog sistema, koji je stradao usled borbenih dejstava.
08:13 30.03.2023
Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko izjavio je da najveće svetske kompanije iz sfere energetike, koje su na račun sukoba u Ukrajini zgrnule neverovatan profit, treba da usmere deo tog novca na obnavljanje energetske infrastrukture Ukrajine.
„Mnoge energetske kompanije ostvaruju ogroman nepredviđeni profit zahvaljujući ratu. Procenili smo da taj profit iznosi više od 200 milijardi dolara... Mislim da bi bilo pravedno da podele taj novac sa Ukrajinom, mislim na pomoć u obnovi energetskog sektora“, rekao je Galuščenko za „Politiko“.
Izdanje navodi da se suma koju pominje ukrajinski ministar često pominje kao profit koji su tokom prošle godine ostvarile kompanije „Britiš petroleum“, „Ševron“, „Eksonmobajl“, „Total“ i „Šel“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala