- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Svetinja pravoslavlja i svetska kulturna baština: Šta sve krije Kijevsko-pečerska lavra

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu
Uspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
Kijevsko-pečerska lavra je jedna od glavnih pravoslavnih svetinja, čijih više od 220 monaha kijevski režim pokušava da izbaci iz manastira. Kompleks lavre, upisane 1990. na Uneskov spisak svetske kulturne baštine, nalazi se u samom srcu Kijeva, na obali reke Dnjepar, na površini od 28,52 hektara.
Ovu svetinju, sredinom 11. veka, osnovali su Prepodobni Antonije i Teodosije Pečerski.
Na teritoriji lavre nalazi se 13 hramova, od toga šest podzemnih, i tri zvonare. Izgrađene su u vizantijskom stilu a, one kasnijeg datuma, u duhu ukrajinskog baroka. Lavra se nalazi na dva visoka brda između kojih vodi jarak koji je deli na Gornju i Donju, a u poslednjoj se nalaze Bliže i Dalje kripte.
U kriptama, čija dužina hodnika premašuje pola kilometara, smeštene su mošti kijevsko-pečerskih svetaca: u Bližim kriptama – 73 podvižnika, u Daljim – 49. U Lavri su sahranjeni i brojni istaknuti laici, među kojima je Petar Stolipin, nekadašnji predsednik vlade u Ruskoj imperiji koji je ubijen 1911.godine.
Na teritoriji Gornje lavre smešten je Nacionalno-istorijsko kulturni kompleks koji zauzima teritoriju od 23,36 hektara. U njemu se nalazi ukupno 144 spomenika istorije i kulture, a kolekcija njegovog muzejskog fonda broji više od 70.000 eksponata. U strukturu tog kompleksa uzlaze muzej istorije Kijevsko-pečerske lavre u kom se nalaze između ostalog zbirka vrednih knjiga, predmetni narodne dekorativne umetnosti, dragoceni predmeti...
Od početka devedesetih godina na teritoriji Donje lavre aktivan je Sveto-uspenski Kijevsko-pečerski muški stavropigijalni manastir, rezidencija mitropolita kijevskog i Kijevska duhovna akademija. Zajednica lavre je pod jurisdikcijom kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, a njen namesnik je od 1994.godine mitropolit Pavel (Lebed).

Podzemni i nadzemni manastiri

Na teritoriji Gornje Lavre nalazi se Uspenski sabor u kom se nalaze mošti Svetog Stefana – prvog hrišćanskog mučenika za veru, Porta crkve Svete Trojice, Trapezni hram Prepodobnog Antonija i Teodosija Pečerskog, kao i Nacionalni istorijski i kulturni rezervat.
Kod Trapeznog hrama sahranjen čuveni ruski državnik i reformator Petar Stolipin.
Što se tiče Donje Lavre, na njenoj teritoriji nalazi se pet nadzemnih i šest podzemnih pravoslavnih crkava, kompleks kripti i funkcionalni manastir u kom živi više od dvesta monaha.
Podzemni hramovi Donje Lavre:
1.
Crkva Prepodobnog Antonija (nalazi se u Bližim kriptama)
2.
Crkva Vavedenja u hram Presvete Bogorodice (nalazi se u Bližim kriptama)
3.
Crkva Prepodobnog Varlaama (nalazi se u Bližim kriptama)Crkva
4.
Prepodobnog Teodosija (nalazi se u Daljim kriptama)
5.
Crkva Hristovog Rođenja
6.
Crkva Blagoveštenja Presvete Bogorodice

Nadzemni hramovi Donje Lavre:

1.
Crkva Vozdviženja Časnoga Krsta
2.
Crkva Svih Prepodobnih Pečerskih
3.
Crkva u čast ikone majke Božije „Živonosni Istočnik“
4.
Crkva Rođenja Presvete Bogorodice
5.
Crkva Prepodobnog Agapita Pečerskog

Ko je sahranjen u Bližim i Daljim kriptama

Osim pravoslavnih hramova koji se nalaze u Bližim i Daljim kriptama, tamo su i mošti svetih podvižnika.
Što se tiče Bližih kripti, one su iskopane na dubini od pet do deset metara. Ukupna dužina njihovih hodnika je oko 400 metara. U Bližim kriptama počivaju mošti sedamdeset i tri svetitelja. Među ovim svecima nalaze se mošti Prepodobnog Antonija Pečerskog. Takođe, mnogi vernici dolaze ovde da se mole monahu Damjanu Celebniku, Nestoru Letopiscu, monahu Jovanu Mnogostradalnom, praunuku Jaroslava Mudrog – Nikolaju Svjatoši, ikonopiscu Alipiju, kao i doktoru i svetitelju Agapitu Pečerskom.
Osim njihovih moštiju, u ovim kriptama nalaze se mošti i mnogih drugih svetitelja Božijih, među kojima su mošti monaha-ratnika Ilje Muromca i monaha Marka Pečerskog.
Što se tiče Daljih kripti, one izgledaju nešto „skromnije“ u poređenju sa prethodnim. Iskopane su na dubini od dvadeset metara. Ukupna dužina hodnika ovih kripti dostiže 292 metra. Ove kripte se nazivaju i Teodosijevim - u čast igumana Teodosija, jednog od osnivača Lavre u 11. veku.
U Daljim kriptama nalaze se mošti igumana Teodosija, prepodobnog Agatona Čudotvorca, moskovskog mitropolita Vladimira (Bogojavljenskog), Arsenija Trudoljubivog, prepodobnog Ahila i mnogih drugih svetitelja poput mitropolita Pavla Toboljskog.
Treba napomenuti da su Dalje kripte, kao i Kijevsko-pečerska lavra uopšte, poznati i po dvanaest mirotočivih glava – moštima bezimenih pravoslavih svetitelja.
Mitropolit Joanikije  - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
REGION
„Bezbožna vlast u Ukrajini otima velike svetinje“: Joanikije o drami u Kijevsko-pečerskoj lavri
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala