- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nekada košarkaš, danas basketaš Partizana – „Na poziv Moskve se nismo dvoumili i baš smo uživali“

© Foto : ABA ligaMarko Čakarević
Marko Čakarević - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Moskovski Crveni trg bio je domaćin turnira u uličnom basketu na kom je ekipa beogradskog Partizana osvojila treće mesto. Sada basketaš, nekada košarkaš crno-belih, Marko Čakarević, za Sputnjik iznosi utiske iz glavnog grada Rusije i otkriva želje i ambicije kluba u nastavku godine.
Čakarević je nosio dres košarkaškog kluba Partizan od 2011. do 2013. godine, odnosno u sezoni 2017/2018. Nekoliko godina kasnije rešio je da se oproba u basketu tri na tri i to opet u Partizanu, o čemu govori u intervjuu za Sputnjik.
Jednostavno Čakarević ne može bez crno-belih boja.

„Ne igram više košarku, samo basket. Prošlog proleća Partizan je napravio klub, pozvao me je trener Nebojša Bošković i pitao me: „E, napravili smo klub Partizan 3 na 3, tražimo igrače, da li bi ti bilo interesantno da treniraš sa nama, pa ako budemo mogli da se dogovorimo, dođi da vidimo“. Godinama sam bio u razmišljanjima da bih mogao malo da igram basket. U godinama sam za košarku, pa ako ne pokušam sada sa basketom - nikada neću. Lepo se sve poklopilo. Tim se sklopio malo kasnije, početkom maja prošle godine. Prvih mesec dana je bilo upoznavanje, a potom su se kockice poklopile, napravili smo rezultate, imali smo baš finu sezonu. Na kraju smo završili kao 10. na svetu“, kaže Čakarević za Sputnjik.

Na takmičenju je učestvovalo 16 ekipa iz šest zemalja, a uz glavni događaj organizovan je i turnir za mlade na kom se pojavilo više od 2.000 takmičara.
© Sputnik / Marko Čakarević/Privatna arhivaBasketaši Partizana, privatna arhiva
Basketaši Partizana, privatna arhiva - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Partizan je najpre u četvrtfinalu savladao rusku ekipu Bajkala sa 21:12, ali su u polufinalu poraženi od tima Bionord sa 22:9, kasnijim pobednikom celokupnog takmičenja rezultatom 16:15 nad sastavom Inanomo.
Partizan je u borbi za treće mesto savladao ekipu Bed bojsa sa 16:11.
Sve to u toku priprema za borbe koje slede.

„Igraćemo prvi masters, pripremamo se za taj turnir koji se krajem aprila održava u Japanu. Spremamo se za to maksimalno. Bili smo sada u Rusiji, igrali smo Kup Crvenog trga. To je više pripremni turnir bio. Ali, sa vrlo kvalitetnim ruskim ekipama koje ne mogu da igraju van zemlje. Vrhunski je sve bilo organizovano. Prošle godine smo igrali na turniru isto u Moskvi. Organizacija je bila stvarno odlična. Ove godine kada su pozvali bukvalno se nismo nešto puno ni razmišljali i dvoumili. Iako znamo da tamo može da bude vrlo zahtevno fizički zato što generalno ruske ekipe igraju fizički jako“, objašnjava Čakarević.

Sam turnir na Crvenom trgu ostavio je Čakarevića i saigrače bez teksta.
„Zbog organizacije je bilo uživanje, prelepo. Ta neka zgrada nalazi se pored samog Crvenog trga sa krovom koji je staklen, providan. Ogroman prostor sa gomilom terena na kojima su igrale mlađe kategorije. Teren, koševi, semafor, tribine, voditelji programa... Baš ozbiljno. Prostor za igrače isto. Stvarno turnir na najvišem nivou, na nivou najboljih svetskih turnira. Bilo je zadovoljstvo igrati. Na kraju smo osvojili treće mesto“, konstatuje Čakarević.
© Sputnik / Marko Čakarević/Privatna arhivaBasketaši Partizana, privatna arhiva
Basketaši Partizana, privatna arhiva - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
Zadovoljni su basketaši Partizana, a Čakarević govori ko je sve zaslužan za dobre igre crno-belih od osnivanja kluba do danas.
„Jesmo, zadovoljni smo. Par momaka je već igralo nekoliko turnira tokom zime, ali to su bili turniri nešto nižeg kvaliteta. Ovo je bio prvi turnir koji smo igrali u punom sastavu - Ivan Popović, Stefan Torbica, Marko Stevanović i ja. Nebojša Bošković, trener, je 'uletao' nekoliko puta kada je neko umoran ili povređen, a Nikola Lazić nam se priključio pre par sedmica“, kaže basketaš crno-belih.
Dakle, da razjasnimo, ovaj sada turnir na Crvenom trgu nema veze sa turnirom koji se u Moskvi igra ispod mosta?

„Ispod mosta smo igrali prošle godine, pored stadiona Lužnjiki. A ovo je bio Crveni trg. I prošle godine je bilo stvarno baš, baš vrhunski. Nekada u našem sportu znaju da budu različiti tereni i uslovi oko terena. Ali ne, u Moskvi je bilo - ma vrhunski. Gomila terena pored glavnog terena, možeš da se zagreješ lepo i uvedeš u meč. Voditelji koji vode program, sve što treba za igrače - od vode do proteinskih čokoladica, voća. Stvarno baš onako lepo organizovano. I prošle godine, a i sada“, dodaje basketaš Partizana.

Dakle, da zaključimo, iz Moskve se nose samo najbolji utisci.
„Da, da, bukvalno. Vidi se da se trude. Bio je i televizijski prenos, kamere, kran, pa ide iz različitih uglova. Stvarno lep događaj. Uživanje za igrati“, kaže Čakarević.
Dodaje Čakarević da basket klub Partizan ima želju da raste i da bude u tri najbolja tima na svetu, ali da je to sve proces.
Ne žele crno-beli da preskaču stepenice. Idu korak po korak. Polako i sigurno ka samom vrhu. Biti 10. na svetu posle samo godinu dana svakako je odličan rezultat.
A, kako Čakarević gleda na uspeh košarkaškog kluba Partizan koji je na pragu ulaska u plej-of Evrolige?
„Imao sam i tu sreću da igram za košarkaški klub. Što se tiče njega, stvarno vrhunski rezultati za sada. U poslednje vreme igraju vrlo lepu košarku i organizovanu. Neke stvari su legle. Za sve nas partizanovce zadovoljstvo je videti i puni halu i timski duh i momke koji igraju sjajno. Nadam se da će ući u plej-of Evrolige, a posle toga - videćemo. Sigurno interno imaju svoje ciljeve i želim im da ih ispune. Igraju vrhunsku košarku i zaslužili su sve što im se događa“, zaključio je Čakarević javljanje za Sputnjik.
Što važi za košarkaše, važi i za basketaše.
Crno-belima ide dobro pod obručima u poslednje vreme.
Pogledajte emisiju Sputnjik sport.
Basket na Crvenom trgu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
SPORT
Spektakl na Crvenom trgu – i bronza za Partizan: „Moskva ostaje u prelepom sećanju“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala