- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kovačević će se na sudu boriti za dres Srbije

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICVladan Kovačević
Vladan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Vladan Kovačević, golman koji želi da nastupa za reprezentaciju Srbije, podneo je tužbu Sudu za sportsku arbitražu jer je FIFA prethodno odbila da mu dozvoli uzimanje sportskog državljanstva Srbije.
Kovačević je bio deo reprezentacije Bosne i Hercegovine u mlađim kategorijama, a kako prenosi Sportklub, pravni zastupnici mladog čuvara mreže su našli propuste u odluci FIFA.
Naime, FIFA je odbila zahtev Kovačevića s obrazloženjem koje se poziva na pravilo iz septembra 2020. godine.
„Igrač koji je igrao za reprezentaciju druge države, nakon što je napunio 21 godinu, ne sme promeniti sportsko državljanstvo“, navedeno je.
Kovačević je poslednji put branio za mladu reprezentaciju BiH sa 22 godine i 182 dana, ali su pravni zastupnici pronašli izuzetke od tog pravila na kojima će se insistirati pred Sudom za sportsku arbitražu.
Jedan od argumenata je da u članu FIFA pravilnika stoji da pravilo o sportskom državljanstvu ne važi za igrače koji su do 12. godine života imali pasoš države čije sportsko državljanstvo zahtevaju.
Podsetimo, ranije je selektor Srbije Dragan Stojković izrazio nameru da Kovačevića uvrsti na spisak igrača za kvalifikacioni ciklus u martu, ali je njegovo ime izostalo uz nezvanično objašnjenje da postoji problem sa FIFA pravilima.
Slučaj će završiti na Sudu za sportsku arbitražu čija odluka će biti konačna.
Pogledajte novu epizodu emisije Sputnjik sport.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala