- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojni avion Su-34 - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u Kramatorsku i Konstantinovki, Zelenski se oglasio o situaciji oko crkve

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 399. Ruska vojska oborila GLSDB, tzv. pametnu bombu sa motorom. Lider DNR Denis Pušilin saopštio da su ruske snage praktično u potpunosti očistile industrijsku zonu Artjomovska. Ukrajinske snage su tokom proteklog dana ispalile 31 granatu i raketu na DNR.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:29 29.03.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina, u kojoj se trenutno na državnom nivou vrši progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), „teritorija sa najvećom verskom slobodom“ u tom delu Evrope.

„Danas je napravljen korak u pravcu jačanja duhovne nezavisnosti naše države, zaštite našeg društva od starih i ciničnih moskovskih manipulatora religijom. Ukrajina je teritorija sa najvećom verskom slobodom. Tako je od 1991. godine. Tako će biti uvek“, rekao je Zelenski u video-obraćanju.

21:25 29.03.2023
Eksplozije u Kramatorsku, Konstantinovki i Družkovki.
19:24 29.03.2023
Turska bi želela da što pre organizuje mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari posle razgovora sa mađarskom koleginicom Katalin Novak.
"Želimo da što pre okončamo rat između Ukrajine i Rusije i postignemo mira za pregovaračkim stolom“, naglasio je turski predsednik.
Istovremeno, Erdogan je rekao da bi Ankara želela da nastavi pregovore u Istanbulu, gde je prethodno bilo nekoliko rundi pregovora ruske i ukrajinske delegacije.
17:23 29.03.2023
Dron oboren u području Simferopolja, pao je u polje, nema žrtava i razaranja, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.
15:44 29.03.2023
Papa Franja bi mogao da utiče na ukrajinske vlasti i da pozove Kijev da se vrati u pravne okvire, izjavio je šef odeljenja za odnose sa javnošću Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda.
„Čini mi se da bi papa mogao da utiče na ukrajinske vlasti da se vrate u pravno polje“, rekao je on televiziji „Rusija 24“.
On je napomenuo da su takvi pozivi važni. To je, smatra Legojda, jedan od razloga zašto se patrijarh Kiril obratio Franji, trebalo bi da se čuje reakcija Vatikana.
Ranije je saopšteno da rimski papa nije protiv toga da bude posrednik u pregovorima o situaciji sa proterivanjem monaha kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve iz Kijevsko-pečerske lavre.
15:04 29.03.2023
Ukrajini je potrebno 20 baterija PVO sistema „patriot“, ali ih do sada nije dobila, izjavio je Vladimir Zelenski u intervjuu agenciji Asošiejted pres.
Istovremeno, on je naglasio da ni ovoliki broj baterija možda neće biti dovoljan, „pošto nijedna zemlja na svetu nije napadnuta tolikim brojem balističkih projektila”.
Prema njegovim rečima, Ukrajini nije predato svo oružje koje je obećao Zapad.
„Imamo odlična rešenja za raketne odbrambene sisteme Patriot, ali u stvarnosti ih još nemamo“, dodao je Zelenski.
On je rekao i da je jedna evropska država poslala drugi sistem PVO u Kijev, ali on nije funkcionisao i „morali su da ga menjaju iznova i iznova“. Ukrajinski predsednik nije precizirao o kojoj je zemlji reč.
14:29 29.03.2023
Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine planira se u nekoliko pravaca i mogla bi da se pokrene u aprilu-maju, ali vreme će zavisiti od vremenskih prilika, izjavio je ministar odbrane Aleksej Reznikov.
On je dodao da je Ukrajina već dobila tenkove „leopard“ iz Nemačke, Kanade, Portugalije i Poljske.
14:01 29.03.2023
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
U poslednja 24 sata ruska vojska je likvidirala 310 ukrajinskih vojnika na delu fronta ka Donjecku, a 100 vojnika u pravcu ka Krasnom Limanu;
Četrdeset ukrajinskih vojnika je ubijeno, a artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje uništen na području Herosna, dok je u Harkovskoj oblasti uništeno skladište municije ukrajinskih snaga, a 35 ukrajinskih vojnika ubijeno je na delu fronta oko Kupjanska;
Na južnodonjeckom delu fronta likvidirano je 50 pripadnika ukrajinskih jednica i uništena haubica D-20;
Ruska PVO oborila je osam dronova.
13:31 29.03.2023
Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin izjavio je da je bitka za Bahmut (Artjomovsk) praktično uništila ukrajinsku armiju i, „nažalost, prilično istrošila ‘Vagner’“.
Prema njegovim rečima, „generalna bitka“ za ovaj grad mogla bi biti „najveći“ prevrat u ovom sukobu i savremenoj istoriji.
13:26 29.03.2023
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
RUSIJA
Lavrov: NATO faktički ratuje na strani kijevskog režima
12:10 29.03.2023
Kremlj: U toku žestoke borbe za Artjomovsk
Specijalna vojna operacija se nastavlja, u toku su žestoke borbe za Artjomovsk, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Kijevski režim sam postavlja svoje prioritete. Specijalna vojna operacija se nastavlja. Znamo da su u toku žestoke borbe za Artjomovsk. Naši pokazuju čuda od herojstva. Želimo im uspeh“, rekao je Peskov.
On je dodao da će rat u širem kontekstu, sukob sa neprijateljskim zemljama i hibridni rat protiv Rusije trajati i da je potrebno da se društvo ujedini oko predsednika.
Prema njegovim rečima, postizanje ciljeva specijalne operacije političkim i diplomatskim putem sa Ukrajinom nije moguće.
„Mi smo više puta govorili da se ciljevi Rusije mogu ostvariti na različite načine – to su politički i diplomatski ili, ako su politički i diplomatski trenutno nemogući, a u slučaju Ukrajine oni su nemogući, na našu žalost, vojnim putem, tj. specijalnom vojnom operacijom“, precizirao je Peskov.
On je dodao da je za Rusiju glavno da budu ispunjeni njeni zahtevi: da bude osigurana bezbednost ljudi u novim regionima Rusije i bezbednost Rusije u celini.
11:33 29.03.2023
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi stigao je u grad Energodar i na teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane.
Ovo je druga Grosijeva poseta Zaporoškoj nuklearki. Kako su saopštili u IAEA, Grosi je otišao u nuklearku kako bi lično procenio ozbiljnu situaciju sa nuklearnom bezbednošću na objektu i naglasi hitnu potrebu da se on zaštiti tokom vojnog sukoba u zemlji.
11:05 29.03.2023
Ukrajinske snage spremaju nekoliko scenarija za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Radi se i o kopnenoj i o operaciji desanta, povezanoj sa forsiranjem Dnjepra u zoni Energodara i Zaporoške nuklearne elektrane“, rekao je Rogov.
Prema njegovom mišljenju, to je povezano sa nedavnom posetom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Dnjepropetrovskoj oblasti i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, kao i njegovim susretima sa ukrajinskim snagama tamo.
On je naglasio da su tačke pripreme operacije za forsiranje Dnjepra gradovi Nikopolj i Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti, a kopnene operacije – grad Zaporožje.
09:36 29.03.2023
08:42 29.03.2023
Ukrajina je sama pretvorila Artjomovsk u svojevrsni simbol i to je njena tragična greška, smatra zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
On je za Sputnjik rekao da Rusija čuva ljudstvo i civilno stanovništvo i stoga, prilikom napada u Donbasu, ne koristi svu moć koju bi mogla da upotrebi.
„Što se tiče ukrajinske strane, sami su pretvorili Artjomovsk u svojevrsni simbol. I to je njihova tragična greška, jer sada bacaju sve više neiskusnih regruta kao topovsko meso u ovu oblast“, objasnio je Poljanski.
Prema njegovim rečima, ukrajinsko društvo svesno je ove apsolutno užasne situacije.
„Smatramo to apsolutno beskorisnim, ali na Ukrajini je da odluči šta da radi. U svakom slučaju, sudbina Artjomovska je, mislim, već predodređena. Pitanje je dana, možda nedelja. Ali mi ne žurimo“, dodao je diplomata.
08:37 29.03.2023
08:21 29.03.2023
Madrid će predati Ukrajini prvih šest tenkova „leopard“ odmah posle Uskrsa, koji katolička crkva obeležava 9. aprila, piše list „Pais“ pozivajući se na izvore u španskoj vladi.
Kako je navedeno, šest tenkova već je prošlo remont i ove nedelje učestvuju u vežbi gađanja na poligonu u južnoj Španiji. Nakon dobijanja borbenog atesta, biće prevezeni morem u Poljsku, odakle će biti prebačeni u Kijev.
Ministarstvo odbrane Španije je 23. marta saopštilo da će šest ranije obećanih borbenih tenkova „leopard“ biti poslato Ukrajini krajem nedelje.
07:50 29.03.2023
Zelenski: Ako budemo poraženi u Artjomovsku, Kijev će se suočiti sa pritiskom za kompromis
Ako ukrajinske trupe budu poražene u Artjomovsku (ukrajinski Bahmut), onda će se Kijev brzo suočiti sa pritiskom međunarodne zajednice, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
Zelenski smatra da će pritisak doći brzo nakon poraza u Bahmutu, kako iz međunarodne zajednice tako i iz njegove zemlje, piše agencija Asošiejted pres kojoj je Zelenski dao intervju.

„Naše društvo će se osećati umorno. Naše društvo će me podsticati na kompromis sa njima (Rusijom)“, rekao je Zelenski, napominjući da još nije osetio takav pritisak.

Ukrajinski predsednik je dodao da bi svaki poraz u ovoj fazi sukoba mogao da podrije borbeni duh ukrajinskih trupa.
Agencija navodi da su komentari Zelenskog bili priznanje da bi gubitak bitke za Artjomovsk „bio više skup politički poraz nego taktički“.
07:40 29.03.2023
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je zabrinut zbog odluke Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.
„Naravno da sam zabrinut zbog toga“, rekao je on novinarima odgovarajući na pitanje da li je zabrinut zbog odluke Rusije da rasporedi takvo oružje u Belorusiji.
Bajden je dodao i da odluku ruskog predsednika Vladimira Putina smatra „opasnom“ i „alarmantom“.
07:30 29.03.2023
Kanada namerava da 2023. godine preko Međunarodnog monetarnog fonda obezbedi Ukrajini zajam u iznosu od 2,4 milijarde kanadskih dolara (1,76 milijardi dolara).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala