- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

U planu druga deonica auto-puta u Crnoj Gori duga 22 kilometra, novac obezbeđen

© Foto : YouTube/MediaBiro, snimak sa ekrana,Auto-put Bar-Boljare, deonica Smokovac-Mateševo
Auto-put Bar-Boljare, deonica Smokovac-Mateševo - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
U Crnoj Gori će uskoro početi gradnja nova 22 kilometra auto-puta koji će se nastaviti na postojeći u Mateševu. Predviđeno je da nova deonica ide do Andrijevice. Do kraja godine očekuje se novo idejno rešenje i glavni projekat, a sredstva za finansiranje već su obezbeđena.
Admir Šahmanović, državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija, izjavio je da su u toku preliminarni pregovori za izgradnju druge deonice.
„Obezbedili smo grant od šest miliona evra za studiju održivosti za celi auto-put i pripremu projektne i tenderske dokumentacije. Studija bi trebalo da pokaže koja će deonica biti rađena sledeća. Za sada pregovaramo o 22 kilometra auto-puta koji će koštati oko 500 miliona evra. Ušli smo u pregovore sa Evropskom komisijom i kao rezultat imamo odobren grant od 40 odsto, 200 miliona besplatnih sredstava. Ostalo bi bilo kreditno zaduženje i to sa kamatom od jedan odsto“, rekao je Šahmanović.
Dušan Golović, predsednik Odbora direktora „Monteputa“ izjavio je takođe da do kraja godine očekuje završno idejno rešenje i glavni projekat za drugu deonicu auto-puta.
Golović je rekao da je prvom deonicom auto-puta Bar-Boljare „Priceza Ksenija“ od početka naplate putarine do kraja 2022. godine prošlo više od 1,1 milion vozila i da je od putarine ostvaren prihod od 4,6 miliona evra, što je iznad plana.

Ograničenje 100 km/h

Prvi crnogorski auto-put olakšao je putovanje do mora svim lokalnim vozačima, ali i turistima. Deonica Smokovac-Mateševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što je olakšala putovanje, učinila ga je i mnogo bezbednijim jer ova deonica zamenjuje „najcrnju“ saobraćajnu tačku u ovoj državi - kanjon Morače.
Maksmilna brzina na auto-putu je 100 kilometara na čas. Nakon prelaska naplatne rampe, čekaju vas 3 trake.
Ukoliko izaberete pogrešnu traku, ili promašite prvo isključenje za more nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe koje će regovati u svim kriznim situacijama, preneo je „Blic biznis“.
U slučaju bilo kakvog problema, iz komandnog centra aktiviraju se sve nadležne službe policija, vatrogasci, ali i oni koji održavaju i nadziru auto-put.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala