- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

U Narodnom pozorištu probe „Urnebesne tragedije“ Dušana Kovačevića u režiji Jagoša Markovića

Dušan Kovačević
Dušan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „Urnebesna tragedija“, po tekstu Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića.
Radnja u „Urnebesnoj tragediji“ događa se u veoma prepoznatljivoj, ali izvrnutoj stvarnosti u kojoj poigravanje komičnim paradoksima između privida i stvarnosti prelazi u urnebesno, navode u nacionalnom teatru.

Porodične i lične tragedije

Kovačević u komadu, praizvedenom 1991. godine, preispituje porodične i lične tragedije, male i velike katastrofe koje se dešavaju u na oko običnim ljudskim životima.
„To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, priča o destrukciji u jednoj porodici. Postoji definicija, u koju duboko verujem, da je porodica nešto što je epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju“, kaže Dušan Kovačević.
Naglašava da se naša deca uče na postulatima odnosa u okviru porodice.
„Porodica je najbitnija i najvažnija škola u životu jednog čoveka. U kakvoj porodici odraste, takav će biti čovek. Predstava se bavi i pitanjem potrage za izgubljenim identitetom, porekla, krivice... Sve to zajedno, u suštini, je jedna lepa i pomalo tragična priča o pozorištu“, pojašnjava akademik i dramski pisac.

Koprodukcija sa pozorištem Republike Srpske

Premijera ove crnohumorne priče, koju beogradski nacionalni teatar sprema u koprodukciji sa Narodnom pozorištem Republike Srpske u Banjaluci, planirana je 5. maja na Velikoj sceni.
Živopisnu galeriju Kovačevićevih „kljakavih čudaka“ dočaraće Nikolina Friganović (Ruža), Željko Erkić (Milan), Petar Vasiljević (Neven), Nela Mihailović (Julka), Aleksandar Vučković (Kosta), Sandra Bugarski (Rajna), Branko Vidaković (Vasilije), Ljubiša Savanović (Doktor)...
Dramaturg je Molina Udovički Fotez, reditelj Marković uradiće i izbor muzike, za vizuelni identitet predstave biće zaduženi scenograf Matija Vučićević i kostimograf Bojana Nikitović, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor.
Maša Radović i Duško Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
Podkast
Dušan Kovačević: Nemcima ne bih dao ni praćke da nose, ni noževe dok ručaju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala