- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Revolucija u medicini: Napravljen robot koji može da popravlja oštećene organe /video/

© Fotolia / Pix4UHirurg
Hirurg - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Tim biomedicinskih inženjera u Australiji razvio je malog fleksibilnog robota koji može da se koristiti za 3D ispis biomaterijala direktno u ljudskom telu, u nadi da će pojednostaviti buduće medicinske postupke.
3D bioprint je proces u kojem se prirodne strukture nalik tkivu ispisuju pomoću živih ćelija i drugih prirodnih tkiva poznatih kao „bio-mastilo“, da bi se popravila oštećenja organa ili tkiva ili ispucali krvni sudovi.
Korišćenje živih ćelija u procesu štampanja omogućuje ovim veštačkim strukturama da se prirodno stope s ljudskim telom i nastave da rastu.
Trenutno se biomaterijali moraju stvarati van tela pre oslanjanja na tipično invazivnu operaciju za umetanje materijala u telo, što može da dovede do velikog gubitka krvi, infekcija i drugih komplikacija.
Tan No Do, vođa tima i direktor Laboratorije za medicinsku robotiku Univerziteta Novi Južni Vels, rekao je da će ovaj novi uređaj, nazvan F3DB, eliminisati te komplikacije i rizike ispisivanjem direktno unutar tela.
„Trenutno ni jedna komercijalno dostupna tehnologija ne može da izvede direktan 3D ispis unutar ljudskog tela“, rekao je Tan No Do.
F3DB ima glavu za štampanje s tri ose koja se može savijati i okretati pomoću hidraulike na vrhu mekane robotske ruke. Mlaznica za štampanje može da ispisuje unapred programirane oblike ili se njome može upravljati ručno ako je potreban složeniji ili neodređeniji ispis.
Najmanji prototip ima prečnik od otprilike 11-13 milimetara, slično komercijalnom endoskopu, ali bi u budućnosti mogao biti još manji.
Meki roboti su vrlo dobri za rad s ljudskim telom“, rekao je Tan No Do. „Oni mogu da ponude visoku fleksibilnost i prilagodljivost. To znači da mogu da se uklope u bilo koje područje unutar ljudskog tela“, preneo je „Jutarnji list“.
Tan No Do veruje da je uređaj na putu komercijalizacije u sledećih pet do sedam godina, dok se iščekuju dalja klinička ispitivanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala