- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Rusija posvećena izjavi o nedopustivosti nuklearnog rata

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Iskander M"
Raketni sistem Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Rusija je uverena da je potrebno sprečiti svaku vojnu konfrontaciju između nuklearnih sila, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku sa kolegama iz Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Nju Delhiju.
Prema njegovim rečima, „provokativno ponašanje Zapada u kontekstu krize u Ukrajini može dovesti do katastrofalnih posledica“, jer je u suprotnosti sa suštinom zajedničke izjave lidera zemalja „nuklearne petorke“ od 3. januara 2022. godine, u kojoj je potvrđen postulat o nedopustivosti nuklearnog rata.
„Rusija, sa svoje strane, ostaje u potpunosti posvećena ovoj izjavi i, u skladu sa njenim sadržajem, uverena je u potrebu da se spreči svaka vojna konfrontacija između zemalja koje poseduju nuklearno oružje“, istakao je Patrušev.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prošle subote da su se Moskva i Minsk dogovorili da na teritoriji Belorusije bude raspoređeno rusko taktičko nuklearno naoružanje.
Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London, pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“, u Ukrajinu takođe poslati municiju uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.
Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.
Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.
Kaver za infografiku Nuklearno oružje u Evropi - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Gde je u Evropi raspoređeno nuklearno oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala