- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

MOK preporučio povratak Rusa na takmičenja – i postavio uslove

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaSedište Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani
Sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) preporučio je međunarodnim sportskim federacijama da dozvole ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče pod neutralnom zastavom, ali ne ako podržavaju vojnu operaciju u Ukrajini, izjavio je u utorak šef MOK Tomas Bah.
Nemački advokat na čelu MOK je izneo uslove.
1) Sportisti sa ruskim ili beloruskim pasošem moraju da se takmiče samo kao pojedinačni neutralni sportisti.
2) Timovi sportista sa ruskim ili beloruskim pasošem ne mogu se uzeti u obzir.
3) Sportisti koji aktivno podržavaju rat ne mogu se takmičiti...
4) Sportisti koji imaju ugovor sa ruskim ili beloruskim vojnim ili nacionalnim bezbednosnim agencijama ne mogu da se takmiče.
Prema ovim preporukama, međunarodne federacije takođe treba da uzmu u obzir aktivnosti sportista na društvenim mrežama i njihove javne izjave u vezi sa ukrajinskim sukobom, kada odlučuju da li da dozvole pojedincu iz Rusije ili Belorusije da se takmiči, navodi MOK.
„Sve relevantne okolnosti, posebno javne izjave, uključujući i one date na društvenim medijima; učešće u proratnim demonstracijama ili događajima; i isticanje bilo kog simbola koji podržava situaciju u Ukrajini, na primer, simbola 'Z', moraju biti uzeti u obzir“, navodi MOK u svom saopštenju za javnost.
Istovremeno, MOK je takođe rekao da će odluku o učešću sportista i njihovog pratećeg osoblja sa ruskim ili beloruskim pasošem na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. doneti kasnije, "u odgovarajuće vreme".
Bah je na konferenciji za novinare naveo da Izvršni odbor zbog složenosti trenutne situacije nije odlučio da da jasan rok u vezi sa odlukom o učešću sportista dve zemlje na Olimpijskim igrama 2024. godine.
„Želimo da pratimo sprovođenje ovih preporuka, recimo, što je duže moguće kako bismo bili u mogućnosti da donesemo informisanu odluku. Stoga, Izvršni odbor danas nije smatrao za shodno da daje vremenski okvir jer u ovoj izuzetno složenoj situaciji niko ne zna šta će se dogoditi sutra, za nedelju dana ili za devet meseci“, rekao je Bah.
Kasnije je MOK potvrdio da svi ruski sportisti koji predstavljaju Sportski klub Centralne armije (CSKA) i druge klubove povezane sa agencijama za sprovođenje zakona nisu ispunili kriterijume za dobijanje neutralnog statusa za učešće na međunarodnim takmičenjima.
U februaru 2022. MOK je preporučio da međunarodne sportske federacije zabrane ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju na takmičenjima nakon što je Rusija pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Većina međunarodnih federacija je u početku sledila preporuku, ali su neke od tada dozvolile sportistima iz Rusije i Belorusije da se vrate pod neutralnom zastavom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala