Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem u aprilu

© AP Photo / Franc ZhurdaAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Aljbin Kurti, premijer prištinskih privremenih institucija, rekao je večeras da će sledeći sastanak u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti održan u aprilu.
Kurti je, za TV Dukađini, objasnio da će se najpre sastati glavni pregovarači.
„Sastaćemo se u aprilu, prvo će se sastati glavni pregovarači, a potom će biti održan sastanak i na visokom nivou. Na njemu ćemo razgovarati o primeni sporazuma“, rekao je on.
Kurti je odbio da odgovara na pitanja u vezi sa njegovom ranijom izjavom, poručivši da nije „vremeplov“.
„Kao premijer Kosova nasledio sam nekoliko sporazuma, od kojih moram da napravim najbolje moguće. Ali ne tražite od mene da pričam o prošlosti. O izjavama iz 2010. Ili 2005. Kakva je to opsesija? Ja nisam vremeplov. Ne vraćajte me godinama unazad“, naglasio je Kurti, prenosi „Kosovo onlajn“.
On se osvrnuo na Ohridski dogovor, ponovivši da predsednik Srbije nije hteo da ga potpiše.
„Evropska unija je rekla da postoji sporazum. Srbija je takođe rekla da postoji sporazum. Srbija se obavezala da će primeniti ovaj sporazum, ali je odbila da potpiše sporazum. Postoji strah predsednika Srbije, a ne nepostojanje sporazuma“, ukazao je Kurti.
Srbija bi, smatra on, želela da nema sporazuma, jer u njoj stoji de fakto priznanje.
„Pa, postoji dogovor, nije u redu da se kaže da nema dogovora. Samo bi Srbija htela da nema dogovora. Mi imamo de fakto priznanje, ali ono što nemamo je Zajednica srpskih opština u preambuli, kako je Srbija želela“, rekao je Kurti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala