- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višecevni raketni sistem Tornado-G u području specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev je formirao prve tri udarne čete dronova; Blinken: Amerika protiv mira u Ukrajini

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 398. Savet bezbednosti UN nije usvojio rusku rezoluciju o „Severnim tokovima“. Industrijska zona u Artjomovsku praktično očišćena, kaže lider DNR Denis Pušilin i dodaje da bi uskoro mogla biti oslobođena i Avdejevka. Donald Tramp tvrdi da bi rešio sukob u Ukrajini za 24 sata.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:03 28.03.2023
19:45 28.03.2023
Kijev je formirao prve tri udarne čete dronova spremnih za borbu, izjavio je ministar za digitalnu transformaciju Ukrajine Mihail Fjodorov.
Saopšteno je da su 92, 54. i 35. brigade Oružanih snaga Ukrajine dobile dronove, ukrajinske proizvodnje, jurišne dronove i opremu Starlink. Narednih dana biće upućeni u ratno područje.
16:40 28.03.2023
Sjedinjene Države se zalažu za rešenje sukoba u Ukrajini koje neće dozvoliti Rusiji da obnovi svoje snage i pregrupiše svoje trupe, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken tokom diskusije o ukrajinskoj temi na marginama Samita za demokratiju.
„Svi znamo da mir treba da bude pravedan, da bude zasnovan na principima sadržanim u Povelji UN – suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost“, rekao je on.
Američki ministar spoljnih poslova je dodao da su „SAD posvećene podršci diplomatskim naporima“ za postizanje sličnog rešenja u Ukrajini.
Istovremeno, on je izrazio mišljenje da bi se inicijative za momentalni prekid vatre mogle pokazati kao "zamka" koja bi dovela do zamrzavanja sukoba, a ne do konačnog rešenja problema.
16:01 28.03.2023
Pristalice raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) zauzele su poslednju crkvu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Ivano-Frankovsku i tamo upotrebile suzavac, navodi telegram kanal UPC.
"Ivano-Frankovsk javlja da je hram zauzet. Otimači su ušli kroz bočna vrata, otvorili centralna i izgurali parohijane sa stepenica. Policija nije intervenisala", navodi se u tekstu.
Na snimku sa lica mesta jasno se vidi da su mladi ljudi upali u hram i tamo upotrebili suzavac.
Iz Černovicko-bukovinske eparhije saopštili su da se sveštenstvo hrama Rođenja Hristovog ne javlja.
„Sveštenstvo se kamenuje. Kontakt sa sveštenstvom Ivano-Frankovske eparhije je izgubljen. Nemamo načina da potvrdimo da li su živi“, navodi se u objavi na Telegram kanalu.
14:28 28.03.2023
Šojgu proverio kako se ispunjavaju narudžbine za potrebe specijalne operacije
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu proverio je kako se u preduzećima vojnog kompleksa u Čeljabinskoj i Kirovskoj oblasti realizuju narudžbine za potrebe specijalne vojne operacije u Ukrajini, konkretno proizvodnje granata različitog kalibra i nenavođenih avijacionih raketa.
„Ministar odbrane je proverio rad automatizovanih linija proizvodnje artiljerijske, tenkovske, minobacačke municije različitog kalibra i nenavođenih avijacionih raketa, kao i kontrolu kvaliteta proizvoda“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
13:46 28.03.2023
Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Teški gubici Kijeva, oborena tzv. „pametna bomba“;
U pravcu ka Kupjansku snage Kijeva su izgubile 65 vojnika;
Na potezu ka Krasnom Limanu likvidirano je 125 ukrajinskih vojnika i uništena četiri oklopna vozila i samohodna haubica „gvozdika“;
Na delu fronta ka Donjecku Kijev je pretrpeo teške gubitke – 240 vojnika i plaćenika; uništena su tri vozila pešadije, haubica D-30, tri oklopna transportera;
Južnodnjecki pravac i područje Zaporožja: ruska vojska je likvidirala 20 ukrajinskih vojnika i unipštila tri vozila, dok je ka Hersonu likvidirano 18 vojnika i uništeno pet vozila;
Kod naselja Davidov Brod (Hersonska oblast) uništen je radar ukrajinskog sistema S-300;
Sistemi PVO su u protekla 24 časa presreli 18 raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“.
Ministarstvo odbrane Rusije prvi put je saopštilo da je u zoni specijalne operacije oboren projektil GLSDB – tzv. „pametna bomba“ s motorom.
Ova municija je zajednički proizvod „Boinga“ i švedskog „Saba“, koji su bombi dodali raketni motor i prilagodili je za lansiranje sa zemlje. „Sab“ tvrdi da domet visokopreciznog projektila premašuje 150 kilometara (u poređenju sa postojećim ukrajinskim granatama dometa 80 kilometara).
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 404 aviona, 226 helikoptera, 3.612 bespilotnih letelica, 414 protivvazdušnih raketnih sistema, 8.433 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.074 borbena vozila za raketne sisteme, 4.449 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 9.161 jedinica specijalne vojne tehnike.
12:56 28.03.2023
Moskva zainteresovana za razgovor o Zaporoškoj nuklearki
Rusija je otvorena za razgovor o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem tokom njegove predstojeće posete stanici, izjavio je savetnik generalnog direktora koncerna „Rosenergoatom“ Renat Karča za televiziju „Rusija 24“.
Prema njegovim rečima, što se tiče Grosijeve posete Zaporoškoj nuklearki, radi se o osiguravanju nuklearne bezbednosti i shvatanju razvoja situacije na stanici.
„To je uopšteno konkretan spisak pitanja koja ga interesuju. Otvoreni smo za ta pitanja“, dodao je Karča.
Ranije je saopšteno da se planira da Grosi poseti Zaporošku nuklearnu elektranu 29. marta. Grosi je ranije izjavio da IAEA ne razmatra mogućnost stvaranja demilitarizovane zone oko nuklearke, već predviđa se uzajaman prekid borbenih dejstava.
12:42 28.03.2023
Ministarstvo odbrane Portugalije saopštilo je da je Ukrajina već dobila od ove zemlje tri tenka „leopard“ 2A6.
12:20 28.03.2023
Sporazum o bratimljenju Sočija i nemačkog grada Baden-Baden je obustavljen na inicijativu nemačke strane, a prekinuti su i zajednički projekti, rečeno je novinarima u pres službi administracije Sočija.
Prema navodima medija, vlasti nemačkog grada su donele tu odluku zbog specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini, ali to u administraciji Sočija nije potvrđeno.
Sporazum između dva grada potpisan je 14. februara 2013. godine.
11:43 28.03.2023
Ministarstvo finansija Nemačke namerava da se u u Bundestagu postigne dogovor o povećanju fonda budžeta iz kojeg finansira pomoć Kijevu sa 2,2 milijarde na 5,4 milijarde evra ove godine, jer Ukrajina trpi velike gubitke u vojnoj tehnici, piše „Špigl“.
11:34 28.03.2023
Francuska namerava da udvostruči broj granata kalibra 155 mm koje isporučuje Kijevu, a takođe će isporučiti protivvazdušni raketni sistem SAMP/T, saopštio je ministar oružanih snaga Francuske Sebastijen Lekornu u intervjuu za list „Figaro“.
„Pariz će isporučiti tehniku neophodnu za kontraofanzivu Ukrajine: udvostručićemo isporuke granata kalibra 155 mm kako bismo njihov broj doveli do 2.000 mesečno“, rekao je ministar.
On je naglasio da se sada, zajedno sa francuskom premijerkom Elizabet Born, razrađuje i pitanje „popune fonda za podršku Ukrajini, iz kojeg je već potrošeno 200 miliona evra“.
11:30 28.03.2023
EU razmatra mogućnost blokade uvoza ruskog tečnog gasa bez uvođenja novih energetskih sankcija, piše „Blumberg“.
„Ministri energetike EU spremni su da usvoje predlog koji će vladama država-članica dati mogućnost da privremeno zabrane ruskim izvoznicima da na vreme rezervišu kapacitete infrastrukture što je neophodno za isporuke“, navodi američka agencija.
Za takvu odluku potrebna je i podrška Evropskog parlamenta, ali Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska su već podržale inicijativu.
11:28 28.03.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
09:47 28.03.2023
Policija u Hersonskoj oblasti pronašla je skrovište sa 700 patrona i granata za bacač granata.
09:22 28.03.2023
Industrijska zona u Artjomovsku je praktično očišćena, ukrajinska vojska premestila se na područje izvan fabrike za preradu metala i utvrdila se u administrativnoj zgradi, rekao je lider DNR Denis Pušilin.
Ukrajinska vojska pokušava da odugovlači i spreči oslobađanje Artjomovska, ali oni nemaju ozbiljnije rezerve koje su u stanju da prelome situaciju u gradu, dodao je on.
Pušilin je dodao da je situacija u Avdejevki skoro kritična.
„Prema izjavama samih boraca koji su i dalje u Avdejevki, njihova situacija je kritična ili blizu kritične. Već je izdata zabrana... za ulazak u grad civilima, dobrovoljcima i novinarima. Odnosno, više nikog ne puštaju u grad, a i nemaju mnogo mogućnosti da ljude puštaju. Što znači da je dugo očekivano oslobođenje Avdejevke iza ugla“, objasnio je Pušilin.
Kako je naveo, ruske snage nastavljaju da poboljšavaju položaje u gradu.
„Situacija se razvija prilično brzo. Prvi (Donjecki) armijski korpus tamo pokazuje dobre rezultate, tu su momci iz različitih pravaca. Momci, po cenu velikih napora, približavaju situaciju kada će Avdejevka biti oslobođena intenzivnijim tempom“, rekao je Pušilin.
08:30 28.03.2023
07:32 28.03.2023
Kijev prebacuje tehniku u Harkovsku oblast, saopštio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
„Preko naselja Kupjansk primećuje se prebacivanje velikog broja vojnih konvoja oružanih formacija Ukrajine“, precizirao je Maročko, pozivajući se na svoje izvore.
07:24 28.03.2023
Tramp: Sukob u Ukrajini treba rešiti odmah
Sukob u Ukrajini „treba da se završi odmah“, izjavio je bivši američki predsednik Donald Tramp, ponovivši svoju tezu da je spreman da se postigne rešenje za samo 24 sata.
Tramp je dodao da smatra da Ukrajina može biti uništena za godinu i po dana, ako sukob ne bude rešen.
On je nagovestio da ukrajinska kriza „možda neće biti rešena pre izbora“ za predsednika SAD 2024. godine, a politika administracije aktuelnog američkog lidera Džoa Bajdena preti „trećim svetskim ratom“.
„Neverovatno je da mi (na vlasti) imamo ljude koji ne znaju šta rade. Međutim, ako se (konflikt) ne reši, rešiću ga sam – za 24 sata sa (Vladimirom) Putinom i (Vladimirom) Zelenskim. To će biti veoma jednostavni pregovori, ali neću otkrivati u čemu će se sastojati, jer u tom slučaju neću moći da sprovedem svoj plan. To nikada neće uspeti“, rekao je Tramp u intervjuu za „Foks njuz“.
On je podsetio da do izbora ima još godinu i po dana.
„Ne mogu da zamislim šta može da se desi za to vreme. Suština je da rat mora da se zaustavi, jer se Ukrajina uništava“, naglasio je Tramp.
Prema njegovim rečima, Amerikancima je sada, nakon objave predsednika Rusije Vladimira Putina da rasporedi nuklearno oružje u Belorusiji, samo ostalo da se mole.
„Evo, kao što sam i predvideo sada se bavimo ozbiljnim stvarima. Izgovorena je reč na ‘N’“, misleći na reč „nuklearno“ (oružje).
„Mi smo prouzrokovali ovu situaciju. To se dešava kada na vlasti imate nesposobne ljude. Sve što sada mogu da kažem je da se molite!“, zaključio je Tramp.
07:16 28.03.2023
Nemačka planira da narednih godina poveća rashode na vojnu pomoć Kijevu sa sadašnjih tri na više od 15 milijardi evra, piše list „Špigl“.
07:15 28.03.2023
Na sajtu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pojavila se peticija sa zahtevom da se ukrajinskim snagama zabrani upotreba municije sa osiromašenim uranijumom koje London planira da isporuči Kijevu.
Peticija se pojavila u ponedeljak.
„Upotreba takve municije je zločin protiv čovečnosti i planete, a njena upotreba je neprihvatljiva i nemoralna. Zahtevam da se ova peticija pozitivno razmotri i preduzmu bezbedne mere za isključenje upotrebe takve municije od strane Oružanih snaga Ukrajine do konačnog razmatranja peticije“, navodi se u tekstu peticije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala