- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajinsko žito zapljusnulo Poljsku i Rumuniju

© Sputnik / Ilья NaйmušinŽetva žita
Žetva žita - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske apelovalo je na vladu da finansijski podrži poljoprivrednike, pogođene prilivom ukrajinskog žita u republiku.
Poljske vlasti nameravaju da u Evropskoj komisiji pokrenu pitanje problema ukrajinskog žita na istoku Evrope, saopštio je poljski premijer Mateuš Moravjecki na konferenciji za novinare u Bukureštu.
Prema njegovim rečima, ovaj problem je ujedinio Poljsku i Rumuniju.
„To žito, u skladu sa obećanjima Evropske komisije, trebalo bi da putuje u Afriku i na Bliski istok, ali tehnički nedostaci i izostanak reakcije doveli su do toga da nešto od ovog žita, kao i drugih poljoprivrednih proizvoda, ostanu u zemlji, zbog čega se snižavaju cene (lokalnim) farmerima“, rekao je on.
„U narednim danima ili nedeljama Poljska će učiniti sve da pokrene ovo pitanje na odgovarajući način“, rekao je Moravjecki.
Poljski farmeri su već nekoliko meseci ogorčeni, jer deo ukrajinskog žita, umesto da bude poslato tranzitom u treće zemlje, ostaje na poljskoj teritoriji, stvarajući konkurenciju poljskom žitu. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske apelovalo je na vladu zemlje sa zahtevom da pruži finansijsku podršku poljoprivrednicima, pogođenim prilivom ukrajinskog žita u republiku. Ali poljoprivrednici ovu meru smatraju nedovoljnom i zahtevaju sistemska rešenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala