- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U Srbiji potvrđeno 47 slučajeva morbila od početka godine

© Tanjug / ZORAN ZESTICDirektorka Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović
Direktorka Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da je od početka ove godine u Srbiji registrovano 47 slučajeva morbila.
Na teritoriji Smedereva, gde je prijavljena epidemija 12. januara, registrovana su 42 slučaja morbila, dva slučaja prijavljena su na teritoriji Novog Sada i tri na teritoriji Beograda.
Od početka marta je potvrđeno sedam slučajeva, šest u Smederevu i jedan slučaj u Beogradu.
Kako se navodi u saopštenju "Batuta", najveći broj obolelih čine deca mlađa od dve godine - 55,3 odsto i stariji od 20 godina - 34 odsto, a od ukupnog broja obelelih 93,6 odsto je nevakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa.
Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece.
Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u Srbiji u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji, a to podrazumeva prijava sumnje na morbile, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba i vakcinacija osetljivih lica iz kontakta u periodu od 72 sata.
Imajući u vidu navedene okolnosti mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, navodi se u saopštenju "Batuta".
Za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata.
Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina.
Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 odsto, a u 2021. godini 74,8 odsto, a obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8 odsto, dok je prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini u toku.
Ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama su 95 odsto.
U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine zabeleženo je 15 smrtnih slučajeva, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina, a registrovano je više od 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom, a jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog teže kliničke slike praćene komplikacijama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala