Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Hvala Grčkoj na poštovanju našeg teritorijalnog integriteta /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbija i Grčka potvrdile privrženost i podršku principima rezolucija UN i teritorijalnog integriteta.
On je nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i nakon plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke rekao da, kao što Grčka podržava naš teritorijalni integritet, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Helenske države i na kopnu i na vodi.
"Hvala predsednici i premijeru na podršci teritorijalnom integritetu. Za nas je važno poštovanje međunarodnog prava i tokom susreta sam potvrdio koliko je važno raditi na kompromisnim rešenjima sa Prištinom", rekao je Vučić.
Kako je istakao, zahvalio se grčkoj predsednici na podršci Srbije na evropskom putu i što su se trudili da pomognu.
"Verujem da u narednom periodu možemo da postignemo dalji napredak i u ekonomiji", rekao je on.
On je istakao da je srećan, jer je ugostio grčku delegaciju.
"Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih, sestrinskih i bratskih odnosa - naši narodi se dobro razumeju, a političari samo prate ono što ljudi odavno osećaju. Danas smo analizirali i političku situaciju u regionu jugoistočne Evrope, u svetu, bilateralne i ekonomske odnose, mogućnosti dalje saradnje", naglasio je on.

Srbija se nalazi na evropskom putu

Vučić je naglasio da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da Srbija zna da taj put ne zavisi samo od nje.
"Da bismo ispunili sve što se od nas očekuje, mnogo toga je vezano za Prištinu i dijalog, moramo da sprovedemo reforme, imamo još mnogo toga da uradimo na razvoju demokratije, razvoju ljudskih prava, ali da budem iskren znam i mnoge druge evropske zemlje koje po tom pitanju nisu daleko od nas", rekao je Vučić.
"Znamo da je sve povezano sa političkim odnosima,interesima, ne zaboravite da je Srbija bila bezbroj puta optuživana za remećenje odnosa u regionu, što se pokazalo kao laž ali i to je dovoljno govorilo o raspoloženju u EU", ocenio je Vučić.
On je naglasio da će Srbija uz svoj ozbiljni pristup uz poštovanje UN, implementirati sve što je već rečeno da će biti implementirano.
"Jasno sam rekao šta Srbija hoće da uradi, a šta neće da uradi. Ništa ne krijemo i ništa nismo lagali", naglasio je Vučić.
Istakao je da je cilj Srbije da se ubrza evropski put, uz jačanje ekonomije i unapređenja ljudskih prava i sloboda.
"Nisam preterani optimista, ja sam mali lider iz male zemlje, plašim se današnje situacije u svetu, plašim se da će konsekvence biti mnogo gore nego što su bile do danas. Ali, što se malog srpskog broda tiče mi ćemo ga voditi ka sigurnoj luci", zaključio je Vučić.
Vučić je prethodno priredio svečani doček za gošću iz Grčke uz intoniranje himni dve države, crveni tepih i Gardu Vojske Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala