- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Kijev je spreman da primeni silu u Pridnjestrovlju - Rusija će zaštititi 250.000 Rusa

© Sputnik / Sergej Kuznjecov / Uđi u bazu fotografijaRuski mirovnjaci u Pridnjestrovlju
Ruski mirovnjaci u Pridnjestrovlju - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Ukrajinsko rukovodstvo podržava destruktivne težnje Moldavije u odnosu na nepriznato Pridnjestrovlje, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za ruske medije. Rusija je odgovorna za 250.000 ruskih građana koji žive tamo.

„Svoju krajnje negativnu i subverzivnu ulogu igra i ukrajinsko rukovodstvo koje je narušilo svoj status posrednika u formatu ‘5+2’ i otvoreno stalo na stranu Kišinjeva“, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije.

Kijev na sve načine podržava njegove vojne i destruktivne težnje prema Pridnjestrovlju. Kopa odbrambene i fortifikacione objekte između Ukrajine i Pridnjestrovlja i na sve načine pokazuje spremnost da se meša u ovaj proces, uključujući i upotrebu sile“, dodao je on, istakavši da je Rusija odgovorna za bezbednost 250.000 građana Rusije u Pridnjestrovlju.
„Naravno da smo mi odgovorni za njih. Pre svega, tamo je naš mirovni kontingent i grupa vojnika koja čuva ogromno skladište municije u Kolbasni“, naglasio je on.
Lavrov je podsetio da je mandat jednom dogovoren sa svim stranama i da je u potpunosti zadržao svoju aktuelnost, čime će se ruska strana rukovoditi.
Nakon što je ukrajinska strana izjavila o planovima Moskve da svrgne moldavsku vlast, predsednik Moldavije Maja Sandu je u februaru okrivila Rusiju da priprema državi udar. Tog istog meseca je Ministartsvo odbrane Rusije okrivilo Kijev da planira oružanu provokaciju čiji je cilj invazija na Pridnjestrovlje.
U martu je republičko Ministarstvo državne bezbednosti saopštilo da je u nepriznatoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici sprečen pokušaj ubistva predsednika Vadima Krasnoseljskog, a osumnjičeni su privedeni.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
RUSIJA
Zaharova optužila Moldaviju za antirusku histeriju: Kišinjev ne želi dijalog sa Moskvom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala