- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izrael potresaju najveći protesti u poslednjih 40 godina: Ko su sponzori

© AP Photo / Oren ZivUčastniki protesta protiv sudebnoй reformы v Izraile
Učastniki protesta protiv sudebnoй reformы v Izraile  - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu najavio je zamrzavanje zakona o reformi pravosuđa koji je izazvao neviđene proteste, nerede i sukobe širom zemlje između njegovih pristalica i protivnika. Izrael nije video takve demonstracije još od 1973. godine kada je nakon Jomkipurskog rata Izrael bio primoran da vrati Egiptu Sinajsko poluostrvo.
Četvrtog januara ove godine, šest dana nakon što je nova izraelska vlada na čelu sa Netanijahuom položila zakletvu, ministar pravde Jariv Levin predstavio je nacrt reforme pravosuđa.
Ona je predviđala značajno ograničavanje mogućnosti Vrhovnog suda da utiče na odluke zakonodavne i izvršne vlasti. Predložene izmene i dopune zakona podrazumevaju da se bilo koji veto Vrhovnog suda može nadjačati parlamentarnom većinom.
Netanijahuova vlada saopštila je da je reforma pravosuđa neophodna kako bi se obuzdao preterani uticaj pravosuđa na donošenje zakona. Članovi vladajuće koalicije objašnjavaju da nastoje da prenesu više ovlašćenja sa neizabranog veća sudija na izabrane funkcionere.
Međutim, novi predlog zakona je izazvao oprečne reakcije u izraelskom društvu.

Protesti su dostigli vrhunac 27. marta kada je na ulice izašlo oko 600.000 protivnika reformi i 200.000 pristalica predloženog zakona koji su se sukobili i međusobno i sa policijom. Proteste prate neredi – zatvorene ulice, paralisan javni prevoz, zatvorene državne ustanove i banke. Policija često primenjuje silu kako bi rasterala demonstrante, a neki od njih su i privedeni.

Ko je protiv reformi?

Reformi se protive opozicioni političari na čelu sa bivšim premijerom Izraela Jairom Lapidom, levičarski liberalni predstavnici biznisa i investicione zajednice, kao i jedan broj oficira Izraelskih odbrambenih snaga. Kasnije se protestima pridružio i Histadrut – glavna organizacija izraelskih sindikata.

Prema navodima izraelskih medija, glavni sponzori protesta su dve fondacije – Novi Izraelski fond i ŠATIL. Poznato je da su nedavno dobile stotine miliona dolara od američke privatne Fondacije Ford i niza nevladinih organizacija iz EU i SAD. Takođe se sumnjiče da rade direktno za CIA. Sa njima je povezan, između ostalog, i „Izraelski institut za demokratiju“ – samo u 2021. godini dobio je 35 miliona šekela sredstava (skoro 10 miliona dolara), od čega je 76 odsto dobijeno od stranih oligarha i država.

Među sponzorima se našla i organizacija američkih Jevreja – „Američka podrška Izraelu“ je prebacila 739.252 šekela za podršku demonstrantima. Sa druge strane, američka ambasada u Izraelu izdvojila je 48.105 šakela za „podršku demokratije“. Iza protesta ne stoje samo organizacije, nego i konkretni pojedinci, a to nije bivši premijer Jair Lapid. On nikada i nije bio nezavisni političar – čovek bez diplome srednje škole radi po nalogu Vašingtona.
U stvari, oni koji imaju najviše koristi od protesta su:
- Dan Haluc, bivši načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga koji je zaradio za vreme drugog libanskog rata, a prema dokazima ostavio je vojnike bez vode i sredstava za evakuaciju ranjenika na granici sa Libanom.
-Amos Šoken, proamerički oligarh, vlasnik levičarskog lista „Harec“.
- Juval Noa Harari, izraelski futurista, autor trilogije, svetskog bestselera „Sapijens“, glavni savetnik osnivača i predsednika Svetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba i prijatelj Marka Zakerberga. Harari je jedan od lidera javnog mnjenja ne samo na Zapadu, već i u Izraelu.

Dakle, jedini koji izvlače korist iz protestnog talasa su Sjedinjene Američke Države. U njihovom interesu rade liberalni izraelski oligarsi koji ne žele da izgube uticaj na politički život koji je porastao tokom godine bez Netanijahua. Jair Lapid nije nikakav lider opozicije već glasnogovornik sopstvenih sponzora.

Ko podržava reforme?

Uprkos tome što je inicijator reforme poslanik Likuda Jariv Levin, taj nacrt zakona nije glavno čedo vladajuće stranke Netanijahua. Oni samo pružaju veliku podršku. Za reformu su najviše zainteresovane desničarske radikalne stranke „Ocma Jehudit“ na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Itamarom Ben Gvirom i „Cionut datit“ na čelu sa ministrom finansija Becalelom Smotričem. Njihovo biračko telo su desničarski verski cionisti. Reformu podržavaju i svi drugi desničari, cionisti i ortodoksni Jevreji. Desničarski tabor u Izraelu odgovoran je za politiku ugnjetavanja arapskog stanovništva i hrišćana.

Raskol u vladajućoj koaliciji

Netanijahu je 26. marta smenio ministra odbrane Joava Galanta – prvog ključnog ministra vlade koji se usudio da pozove na zamrzavanje reformi zbog raskola u društvu i protesta koji su zahvatili zemlju.
Ta odluka je izazvala novu napetost u izraelskoj javnosti. Nakon toga se u medijima pojavila vest da su i drugi članovi vlade pretili ostavkom. Tek nakon tih pretnji i nakon što se situacija sa protestima otela kontroli Izraelske službe bezbednosti (Šin bet), vladajuća koalicija je pristala da zamrzne nacrt zakona do jula kada počinje novo zasedanje Kneseta. Do tada vladajuća koalicija i opozicija treba da postignu dogovor o dopunama izmenama reforme . Ako do toga ne dođe, nacrt zakona će biti podnet na razmatranje Knesetu u istom obliku u kojem je zamrznut.
Izraelski predsednik Isak Hercog usled protesta u zemlji pozvao je vladu da odmah obustavi usvajanje reforme pravosuđa i sedne za pregovarački sto uz posredovanje Predsedničke palate. Ovaj predlog podržao je lider protestne opozicije Jair Lapid.
Uprkos svemu, demonstranti protiv reforme i dalje pokušavaju da blokiraju ključne puteve u Jerusalimu i Tel Avivu. Pristalice reformi su takođe poručile da će nastaviti sa demonstracijama ako opozicija ne prestane sa protestima. Izraelska policija i služba bezbednosti poručile su da će rasterivati demonstrante.
Protest u Izraelu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
SVET
Postignut dogovor u Izraelu - Odlaže se reforma pravosuđa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala