- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Hoće li pelcer francuskih sindikata probuditi bunt evropskih radnika? | Energija Sputnjika

© AP Photo / Christophe EnaProtest u Parizu
Protest u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Pratite nas
Tema novog izdanja emisije „Energija Sputnjika“ sa Jelicom Putniković je protest Francuza protiv penzijske reforme, kojom se produžava radni vek zaposlenih, i mogućnost da se duh pobune prelije na radnike čitave Evrope.
U Francuskoj su najnoviju seriju štrajkova započeli “žuti prsluci”, traju već mesecima, a najavljen je štrajk za danas, Nemačka je juče bila blokirana a štrajk se najavljuje i za Uskrs. Protestvuje se i u Češkoj.
Sindikati u Evropi organizuju radnike, kojima se priključuju student, učenici, umetnici, podržavaju ih intelektualci. Bunt građana sve je žešće. Francuzi se bune zbog penzione reforme, Nemci traže bolji ekonomski status. Radnici ne daju svoja ekonomska i socijalna prava.
U brojnim vestima o ratu u Ukrajini, potencijalnom krahu bankarskog sistema, inflaciji koja izaziva globalnu recesiju poruke sa aktuelnih štrajkova pokazuju da građani neće da odluke političara i kreatora državnih ekonomija prihvataju zdravo za gotovo.
U Evropi su organizatori protesta sindikati. Jaki sindikati. Koji su u Evropi, i pored svih transformacijama društva u kapitalizam modernog doba uspeli da sačuvaju svoju moć, zahvaljujući čemu i uspevaju da okupe toliko ljudi na ulicama.
Oni protiv kojih se štrajkuje tvrde da su radnici razmaženi, zameraju Francuzima što neće da rade duže. A te promene su u Srbiji i okruženju protekle bez većih protesta. Najavljuju nam da ćemo raditi ne do 65 već i 67 godine.
Brojne sindikalne organizacije, koje se međusobno takmiče za podršku baze i traže svoj put u 231. veku razbile su radničko jedinstvo, čiji bi osnovni cilj trebao biti dobrobit radnika.
U Srbiji, međutim, mnoge firme zabranjuju zaposlenima da se sindikalno organizuju. Solidarnost se u društvu pretvorila u sakupljanju pomoći za lečenje bolesnih, što, naravno, nije za osudu. Ali, izgubila se solidarnost među zaposlenima, koja je nekada bila osnovni moto sindikalnih organizacija.
Ostaje da se vidi da li će se sindrom sindikalne borbe za prava zaposlenih preliti i na Balkan. Da li će radnici uspeti da ustanu i zatraže svoje pravo na dostojanstven rad od koga mogu da žive i dok rade i kada odu u penziju. Jer, to je pored ekonomskog i socijalno pitanje. O tome hoće li pelcer francuskih sindikata probuditi bunt evropskih radnika u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Zoranom Stojiljkovićem, političkim sociologom.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Hoće li pelcer francuskih sindikata probuditi bunt evropskih radnika? | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala