- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenkovi leopard 2 - Sputnik Srbija

UŽIVO U Ukrajinu stigli nemački „leopardi“ i britanski „čelindžeri“

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 397. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev rekao je da Rusija poseduje oružje koje može da uništi bilo kog neprijatelja, uključujući i Sjedinjene Države. Osamnaest tenkova „Leopard 2“, koje je Berlin obećao Kijevu, stigli su u Ukrajinu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:30 27.03.2023
Eksplozija u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.
Ekspolozija u Kijevskoj oblasti.
20:20 27.03.2023
Britanski tenkovi Čelindžer, američki oklopni transporteri Strajker i oklopna vozila Kuguar, kao i nemačka borbena vozila Marder predati su Vazdušno-jurišnim naga Ukrajine, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.
20:18 27.03.2023
Ministarstvo odbrane Nemačke je na Tviteru potvrdilo da je u ponedeljak u Ukrajinu stiglo 18 tenkova tipa Leopard 2 koje je ranije obećala vlada te zemlje.
„Obećano – isporučeno: 18 tenkova Leopard 2 A6, kao i municija i rezervni delovi, stigli su danas u Ukrajinu“, navodi se u tekstu.
18:42 27.03.2023
Mađarski parlament je na sastanku u ponedeljak glasao za ratifikaciju članstva Finske u NATO, navodi se na sajtu mađarske Narodne skupštine.
Prijem Finske u NATO podržalo je 117 poslanika, 40 je bilo protiv, a 18 je bilo uzdržano.
17:43 27.03.2023
Ukrajinsko izdanje „Strana“ saopštilo je da su odjeknule eksplozije u mestu Šaligino u Sumskoj oblasti Ukrajine.
Eksplozije su odjeknule u Konstantinovki.
16:25 27.03.2023
Nemački mediji: U Ukrajinu stiglo 18 tenkova „Leopard“
Osamnaest tenkova „Leopard 2“, koje je Berlin obećao Kijevu, stigli su u Ukrajinu, saopštio je nemački list „Špigl“.
Prema informacijama lista poslednji tenkovi su napustili Nemačku krajem prošle nedelje i prešli su granicu.
„Takođe je u zonu borbenih dejstava stiglo i oko 40 pešadijskih borbenih vozila Marder“, navodi list.
Nemačka vlada iz bezbednosnih razloga ne otkriva informacije o tačnoj ruti kojom se vrši isporuka oružja.
14:15 27.03.2023
Ukrajinska vojska je u ponedeljak ujutru ispalila šest raketa iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na Melitopolj. Dve su oborene, a četiri su pogodile ciljeve, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
Kako je ranije saopšteno, u napadu su četiri čoveka ranjena, a oštećeno je nekoliko objekata, među kojima su viša škola i studentski dom Melitopoljskog državnog univerziteta.
13:39 27.03.2023
Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije
Oružane snage Ukrajine su u prethodna 24 časa u kupjanskom pravcu izgubile 65 vojnika;
Ruske snage su tokom prethodnog dana ubile više od 85 ukrajinskih vojnika u krasnolimanskom pravcu;
U donjeckom pravcu ubijeno je više od 400 ukrajinskih vojnika i plaćenika
Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski helikopter Mi-8 i 13 dronova ukrajinskih oružanih snaga;
U hersonskom pravcu Oružane snage Rusije ubile su do 30 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i uništile haubicu „Gvozdika“;
Ruske snage uništile su skladište municije brigade teritorijalne odbrane ukrajinskih snaga u Harkovskoj oblasti.
12:10 27.03.2023
Kijev nema dokaza o učešću Belorusa u SVO, ali smatra da je Minsk „agresor“
Kijev nema dokaze o tome da su Oružane snage Belorusije prešle ukrajinsku granicu radi učešća u sukobu, ali ipak smatra da je Minsk „agresor“, izjavio je u ponedeljak član Komiteta za pitanja nacionalne bezbednosti, odbrane i obaveštajnog rada Vrhovne rade David Arahamija.
„Do sada nismo imali nikakvih dokaza o tome da je bilo koji beloruski vojnik prešao ukrajinsku granicu“, rekao je Arahamija za britanski televizijski kanal Skaj njuz.
Prema mišljenju poslanika, zbog togaa Belorusija predstavlja za Ukrajinu „složeno pitanje“. S jedne strane to je susedna zemlja i nema dokaza o tome da su beloruski vojnici prelazili ukrajinsku granicu, a s druge – Kijev ipak smatra da je Minsk isti „agresor“ kao i Moskva, jer „ruska vojska koristi“ teritoriju Belorusije kao „platformu“ za ofanzivna dejstva.
Arahamija je dodao da Ukrajina pažljivo prati šta se događa u Belorusiji i da se nada da će vlast u toj zemlji biti smenjena, nakon čega će Kijev moći da uspostavi s Minskom „normalne susedske odnose“.
10:46 27.03.2023
U ukrajinskom napadu na Kalinjinski rejon Donjecka ima žrtava, izjavio je gradonačelnik tog grada Aleksej Kulemzin.
„Prema prvim informacijama, u granatiranju Kalinjinskog rejona ima žrtava. Informacije se utvrđuju“, naveo je Kulemzin na svom Telegram kanalu.
Ukrajinska vojska je od jutros ispalila četiri projektila na Kalinjinski rejon Donjecka iz višecevnih raketnih bacača, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
10:44 27.03.2023
U Marijupolju pokušan atentat na načelnika policije
U Marijupolju je izveden pokušaj atentata na načelnika policije Mihaila Moskvina. On je živ, imao je samo lakšu kontuziju, izjavio je pukovnik Eduard Basurin.
Bomba, koja se nalazila ispod automobila načelnika policije, eksplodirala je u trenutku kada se on nalazio pored vozila. Uspeo je da izbegne teže povrede, rekao je za Sputnjik predstavnik policije.
Prema njegovim rečima, načelniku nije bila potrebna hospitalizacija.
Kako prenosi dopisnik RIA Novosti, na licu mesta su kriminolozi.
10:31 27.03.2023
Generalni direktor Zaporoške nuklearne elektrane Rafael Grosi posetiće taj objekat 29. marta, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Grosi je ranije izjavio da ne razmatra mogućnost stvaranja demilitarizovane zone oko Zaporoške nuklearke, ali da se podrazumeva prekid borbenih dejstava oko tog objekta.
09:41 27.03.2023
Komandant ukrajinskih kopnenih snaga obišao položaje ukrajinske vojske u Artjomovsku
Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski obišao je položaje vojske kod Artjomovska (Bahmut) radi procene situacije i doneo niz operativnih odluka, saopštio je ukrajinski portal „Militari medija centar“.
Sirski je ranije izjavio da bi Kijev uskoro mogao da pređe u ofanzivu kod Artjomovska.
Prema njegovim rečima odbrana Artjomovska je u vojnom smislu neophodna.
„Nastavlja se najintezivnija faza borbi za Bahmut. Situacija je stabilno složena“, naveo je Sirski, a prenosi portal.
09:11 27.03.2023
Viša škola u Melitopolju oštećena u napadu ukrajinskih snaga
Svi učenici više škole u Melitopolju, čija je zgrada oštećena u ukrajinskom napadu u ponedeljak ujutru, evakuisani su na bezbedno mesto, saopštile su lokalne vlasti.
„Prema informacijama hitnih službi, 15 minuta pre naleta projektila u obrazovnoj ustanovi su počeli časovi, svi studenti su bili u učionicama. Deca su evakuisana na bezbedno mesto, obezbeđena im je hrana i sve što im je potrebno. S njima rade psiholozi“, navedeno je u saopštenju gradske administracije na Telegram kanalu.
Kako je precizirano, zdanje pored više škole delimično je srušeno, a oštećene su i prostorije same obrazovne ustanove.
Predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je da su ukrajinske snage izvele napad navođenim raketama.
Na licu mesta su operativne službe i pripadnici Ministarstva za vanredne situacije.
08:47 27.03.2023
Poljska neće dati Ukrajini sve lovce MiG-29 koje ima na raspolaganju, izjavio je zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski za radio-stanicu „RMF FM“.
Prema poslednjim podacima, ratno vazduhoplovstvo Poljske ima 22 aviona MiG-29A i šest aviona MiG-29UB.
„Ovaj postupak se sprovodi u tajnosti da bi bio efikasan. Mislim da nećemo sve odati. Definitivno ne u istom transportu“, rekao je Jablonski.
Ranije je predsednik Poljske Andžej Duda saopštio je da će Ukrajina narednih dana dobiti od Varšave četiri lovca MiG-29. Kasnije je vlada Slovačke takođe objavila da je donela odluku da preda svoje lovce MiG-29 Ukrajini. Predsednik Francuske Emanuel Makron takođe je rekao da ne isključuje mogućnost isporuka borbenih aviona Kijevu.
07:32 27.03.2023
Kijev danas nije spreman da potvrdi da neće granatirati nuklearku Zaporožje, izjavio je u intervjuu za Sputnjik Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču.
„Od Kijeva se traži samo da potvrdi da neće granatirati nuklearnu elektranu, što je činio mnogo puta u prošlosti. Ukrajinci danas nisu spremni da potvrde tako jednostavnu stvar", rekao je Uljanov.
Prema njegovim rečima, ukrajinska strana pokušava da prebaci razgovor u drugu ravan i govori o „demilitarizaciji“, „deokupaciji“.
„Samo treba da se obavežu da neće pucati na nuklearku Zaporožje i da se toga drže u budućnosti“, zaključio je stalni predstavnik Rusije.
07:19 27.03.2023
Grupacija Oružanih snaga Rusije „Istok“ uništila je tri bespilotne letelica u južno-donjeckom i zaporoškom pravcu, likvidiravši do 30 ukrajinskih nacionalista, saopštio je načelnik pres-centra grupe „Istok“ Aleksandar Gordejev.
Kompleksima S-300 i „buk“ uništena su tri projektila iz višecevnog raketnog sistema HIMARS, a oborene su i ukrajinske bespilotne letelice „Valkira“ i „Furija“.
07:14 27.03.2023
Kijevske snage su samo u proteklih nedelju dana izgubile do 4.500 vojnika, koji su poginuli ili ranjeni u borbama na području Artjomovska, izjavio je potpukovnik Luganske Narodne Republike u penziji Andrej Maročko.
Prema njegovim rečima, među ranjenima je približno 20 odsto s ozbiljnim povredama i neće moći da se vrate na front.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala