- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija o raspoređivanju nuklearnog oružja u Belorusiji: Osiguraćemo svoju bezbednost

© Sputnik / Natalija Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
Pratite nas
Zbunjeni smo reakcijom nekih zapadnih zemalja na odluku o unapređenju saradnje sa Belorusijom u nuklearnoj sferi, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Neadekvatna reakcija niza zapadnih prestonica na odluke o razvoju naše saradnje sa Belorusijom u vojnoj nuklearnoj sferi ne može, a da ne izazove zbunjenost“, rekla je Zaharova.
„U uslovima totalnog hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije i namere SAD i NATO da nam nanesu 'strateški poraz', bilo je naivno da i dalje računamo na potpuno odsustvo bilo kakvih vojno-tehničkih protivmera sa naše strane u pomenutoj oblasti“, istakla je ona.
Dodala je da Moskva, kao i pre, ima pravo da preduzme neophodne, dodatne korake kako bi osigurala bezbednost Rusije i njenih saveznika i istakla je da će se taj zadatak i dalje ispunjavati.
Ona je napomenula da su svi pozivi Rusije da SAD iz inostranstva vrate svo nuklearno oružje ignorisani ili odbijeni.
„Svih ovih godina Rusija je pokazivala maksimalnu uzdržanost. U duhu naših napora iz devedesetih godina o povlačenju nuklearnog oružja iz zemalja bivšeg SSSR-a na rusku teritoriju, dosledno smo ukazivali na potrebu da SAD vrate kući svo nuklearno oružje iz inostranstva i prestanu sa uključivanjem nenuklearnih zemalja u vežbe za njegove primene. Sve je to ignorisano ili direktno odbačeno“, rekla je ona.
Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile čitavu deceniju.
Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je naveo da je EU spremna da uvede sankcije u slučaju da Belorusija rasporedi na svojoj teritoriji rusko taktičko nuklearno naoružanje.
Balističke rakete Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Global tajms“: Putinova odluka da rasporedi nuklearno oružje u Belorusiju - signal za Ameriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala