- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Rusija ima jedinstveno oružje - može da uništi bilo kog protivnika, uključujući SAD

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
Pratite nas
Uverenost Vašingtona u mogućnost da ne dobije odgovor na preventivni raketni udar na Rusiju u slučaju direktnog sukoba „veoma je opasna glupost”, Rusija ima jedinstveno oružje kojim je u stanju da uništi svakog protivnika, uključujući i SAD, u slučaju pretnje njenom postojanju, upozorio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
On je u intervjuu za „Rusku gazetu“ komentarisao pisanje niza medija o tome da je ranije u martu, prema podacima servisa „Flajt radar 24“, ameriki strateški bombarder B-52H vežbao uslovni nuklearni udar na Sankt Peterburg, s rastojanja od 200 kilometara iznad ostrva Gotland u Baltičkom moru.
„Američki političari, zatočeni u sopstvenoj propagandi, iz nekog razloga ostaju uvereni u to da bi u slučaju direktnog sukoba s Rusijom SAD bile sposobne da izvedu preventivni raketni napad nakon kojeg Rusija ne bi mogla da odgovori. To je kratkovida glupost, pri čemu je veoma opasna“, rekao je Patrušev.
Prema njegovim rečima, neko na Zapadu već razmišlja o revanšu koji će dovesti do vojne pobede nad Rusijom, zaboravaljajući istorijske lekcije.
„Na to možemo da kažemo samo jedno. Rusija je strpljiva i nikoga ne plaši vojnom prednošću, ali ima savremeno, jedinstveno oružje, sposobno da uništi bilo kog protivnika, uključujući SAD, u slučaju da postoji opasnost po njeno postojanje“, rekao je Patrušev.
On je istakao da će SAD nakon pokušaja da oslabe Rusiju preći na Kinu koja je njihov najveći ekonomski konkurent.
„Makar od 1945. godine izvor svake eskalacije napetosti u globalnim razmerama jeste nezaustavljiva težnja američkih vlasti da sačuvaju vrhovnu ulogu u svetu. Kako oni misle, sada im u tome smetaju dve velike države: Rusija i Kina“, rekao je Patrušev.
On je naveo da Rusija smeta SAD zbog toga što „ne samo da vodi samostalnu politiku jačanja višepolarnog sveta, nego u velikoj meri i prevazilazi Ameriku u duhovno-moralnom i vojnom smislu“.
„Kina je glavni ekonomski konkurent SAD. Odmah nakon pokušaja da oslabi Rusiju Vašington će preći na Kinu“, dodao je Patrušev.
Patrušev je, takođe, ukazao na to da je Rusija, nakon raspada Sovjetskog Saveza, „radila na svojim greškama“ i da sada može da obezbedi i unutrašnju stabilnost i bezbednost od spoljnih pretnji.
On je podsetio na to da su konkretne mere za uništenje Sovjetskog Saveza odobrene pre 75 godina poznatom direktivom Saveta za nacionalnu bezbednost SAD - NSC 20/1 „Zadaci za Rusiju“. Po sadržini i duhu taj dokument od 18. avgusta 1948. godine bio je vojno-strateške prirode bez vremenskih ograničenja – zapravo za sva vremena i za sve moguće scenarije.
„S raspadom Sovjetskog Saveza na Zapadu je nastala euforija. Međutim, nije dugo trajala, jer je Rusija radila na greškama. Danas naša zemlja može da obezbedi ne samo unutrašnju stabilnost, već i bezbednost svog naroda od spoljne pretnje“, naglasio je Patrušev.
On je dodao da Zapad ozbiljno greši očekujući propast ruske ekonomije i rast neraspoloženja među žiteljima Rusije.
„Zbog toga (zapadni) lideri besne zbog odmerene reakcije Rusije na sankcioni pritisak. Naša zemlja nervira one koji upravljaju SAD i Evropom zbog svoje ekonomske samostalnosti, sirovinske nezavisnosti, naučne misli. Iste te zemlje Zapada su u celini i potpuno zavisne od transnacionalnih kompanija, svetskih poslovnih lanaca“, naveo je Patrušev i dodao da bi države poput Francuske ili Velike Britanije „zapale u haos“, kada bi im bile uvedene sankcije kao Rusiji.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
RUSIJA
Patrušev: NATO od Ukrajine napravio veliki vojni kamp za borbu protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala