- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nikada niste čuli za ove junake – svet ih ne priznaje, ali oni ponosno čuvaju svoju tradiciju /foto/

© Foto : Skrinšot / JutjubFudbalski spektakl
Fudbalski spektakl - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
Pratite nas
Ako mislite da je niz od 127 utakmica bez pobeda fudbalske reprezentacije San Marina svetski rekord priznat i od strane FIFA neka neobična stvar, onda odvojte trenutak poštovanja za reprezentaciju Oldernija. Fudbaleri sa malog ostrva u Lamanšu već pune 103 godine nisu pobedili u međunarodnom takmičenju, Murati Vejzu.
Olderni je najsevernije naseljeno ostrvo u Lamanšu, pod patronatom Britanske krune iako je bliži francuskoj obali. Sa populacijom od 2.039 stanovnika radi se o trećem najmanjem ostrvu u arhipelagu posle Džersija i Grnzija.
Kao tri najveća ostrva, oni jednom godišnje organizuju između sebe tradicionalni Murati Vejz i takmiče se za titulu najbolje reprezentacije u Engleskom kanalu.
Džersi ili Grnzi najčešće igraju sa Oldernijem u polufinalu (rotiraju se svake godine) pa je tako jednoj od prve dve selekcije zagarantovano učešće u borbi za trofej.
Istorijski, Džersi je u prednosti sa 56 titula, dok Grnzi zaostaje sa deset manje (46), a u tu statistiku ulazi i trofej koji su podelili 1937. godine.
© Foto : Skrinšot / JutjubFudbalski spektakl
Fudbalski spektakl - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Napomena: Murati Vejz, koji je ustanovljen 1905. godine je najstarije reprezentativno fudbalsko takmičenje na svetu, koje FIFA i dalje ne priznaje.
Ako uporedimo veličinu Oldernija sa komšijama, možda i nije iznenađenje što ova reprezentacija ne postiže nikakve uspehe. U stvari, oni su osvojili ovaj turnir samo jednom - i to prvo izdanje posle Prvog svetskog rata 1920, pre ravno 103 godine.
Za tri ostrva koja se takmiče u razmaku od 35-55 kilometara, postoje dve opcije transporta: nepouzdani feriji ili skupi avionski letovi. Zaista će zvučati suludo, ali let od Džersija do Grnzija košta tri puta više nego do Londona, tvrdi Dejvid Kenedi, izvršni direktor Fudbalskog saveza Džersija.
U ovoj selekciji su se nadali da će ove godine moći direktno da odlete na polufinale sa Oldernijem, ali ih je lokalna avionska kompanija obavestila da nema nikakve mogućnosti za čarter let i da moraju da se snađu drugačije.
© Foto : Skrinšot / JutjubFudbalski spektakl
Fudbalski spektakl - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
To znači da prvo moraju da odlete u Grnzi i onda tamo uhvate feribot do Oldernija po ceni od 400 funti po čoveku. Putovanja predstavljaju poseban problem za fudbalere Oldernija koji se takmiči u Prijaulks ligi Grnzija, jer ih svako gostovanje košta 1,700 funti po čoveku.
Da zbrka bude potpuna, Grnzi igra u osmom rangu engleskog fudbala, dok Džersi nastupa u devetom rangu sa timom Džersi Buls i svakog drugog vikenda putuju po Engleskoj.
Veličina ostrva (Džersi i Grnzi imaju zajedno blizu 200.000 stanovnika) predstavlja problem Olderniju u pronalaženju talentovanih igrača. Prema rečima predsednika Redža Etkinsa, više od polovine populacije su iznad 55 godina, a na ostrvu ima samo 125 dece.
Ali nemaju nameru da odustanu. U Olderniju se nadaju da će uprkos logističkim, finansijskim i demografskim izazovima, jednom konačno uspeti da se izbore za finale i priliku za prvu titulu posle više od jednog veka.
© Foto : Skrinšot / JutjubFudbalski spektakl
Fudbalski spektakl - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023

Više sreće sledeće godine

Reprezentativaca Oldernija ni ove godine sigurno neće biti u borbi za pomenuti trofej, jer su minule subote poraženi na svom terenu u polufinalu od Džersija rezultatom 6:1.
Za one entuzijaste koji su znali kada počinje ovaj nesvakidašnji meč bio je i direktan prenos na društvenim mrežama.
Malo je reći da smo gledali spektakl!
Sudija od preko 100 kilograma, pomoćnici od približno toliko godina, ali teren bolji od mnogih naših u Superligi, zidane kućice sa klupama za rezerve i brda, utvrđenja i more okolo. To je ambijent u kome je odigrano polufinale najstarijeg reprezentativnog takmičenja na svetu.
© Foto : Skrinšot / JutjubFudbalski spektakl
Fudbalski spektakl - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Dok su igrači amaterskog ranga trčali na terenu i pokušavali da postignu gol, pored aut-linije jedan tip je lagano šetao psa i stigao da prozbori koju sa akterima utakmice.
Nema tribina, ni ograde, samo obeleženo gde publika sme da stoji, nekoliko stotina gledalaca je po jakom vetru pratilo svaki detalj sa iste strane. I čuvena - šipka.
Jedino su se dobro snašli oni koji su parkirali automobile iza jednog gola jer su mogli unutra da sede i posmatraju utakmicu.
© Foto : Skrinšot / JutjubFudbalski spektakl
Fudbalski spektakl - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
Na terenu se čudo nije desilo. Džersi je opravdao ulogu favorita i naterao Olderni da još godinu dana sanja novu priliku za finale i borbu za trofej koji čekaju sada već 104 godine.
*Pogledajte najnoviju epizodu Miljanovog kornera
Anketa
Da li ste zadovoljni izdanjem reprezentacije Srbije na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala