- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

„Izvinite, nismo znali da je nevidljiv“: Sputnjikov film o obaranju američkog aviona F-117 /video/

© AP Photo / Vladimir DimitrijevicStručnjaci Vojske Jugoslavije proveravaju olupinu oborenog „nevidljivog“ F-117 aviona u selu Buđanovci, nedelja 28. mart 1999. Pilota je u dobrom stanju spasila borbena spasilačka ekipa, a američki zvaničnici rekli su da ne znaju uzrok nesreće.
Stručnjaci Vojske Jugoslavije proveravaju olupinu oborenog „nevidljivog“ F-117 aviona u selu Buđanovci, nedelja 28. mart 1999. Pilota je u dobrom stanju spasila borbena spasilačka ekipa, a američki zvaničnici rekli su da ne znaju uzrok nesreće. - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
Pratite nas
„Nevidljivi“ i „neoborivi“ američki lovac-bombarder F-117A oboren je na današnji dan pre 24 godine u ataru sela Buđanovci dok je učestvovao u NATO agresiji na SR Jugoslaviju. Srpska vojska srušila je mit o moćnom američkom avionu, a narod je to na svoj način ispratio porukom „Izvinite, nismo znali da je bio nevidljiv“.
Letelicu F-117A, koja je bombardovala Beograd, oborio je 3. divizion 250. brigade protivvazdušne odbrane, kojim je komandovao pukovnik Zoltan Dani. Oni su u 20.42, gađali avion sa dve rakete tipa „neva“ i uspeli da ga pogode, a letelica je pala u atar sela Buđanovaca.
Pilota oborenog aviona Dejla Zelka evakuisale su američke snage.
Sputnjik vam predstavlja film o obaranju aviona F-117A tokom NATO agresije.
Pogledajte još:
EKSKLUZIVNI VIDEO-SERIJAL: 20 godina od NATO agresije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala