- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Da li su soli aluminijuma u dezodoransu opasne

CC0 / Pixabay / dezodorans
dezodorans - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
Pratite nas
Verovatno ste imali priliku da osetite neprijatan miris znoja ispod pazuha, ukoliko često imate ovakav problem sigurno je dezodorans neophodno rešenje u ovakvim situacijama. Međutim, da li biste šansu pružili prirodnom dezodoransu za probleme neprijatnih mirisa?
Marijana Milosavljević, farmaceut i specijalista kozmetologije, kaže da pre svega treba napraviti razliku između dezodoransa i antiperspiransa.
„Antiperspirans je nešto što sprečava znojenje i njegovo dejstvo može trajati 48 sati, a trebalo bi da se nanosi na čistu kožu. On blokira znojne žlezde, ako se više znojite njegovo dejstvo će biti kraće. Dezodorans je tu da spreči stvaranje neugodnih mirisa i da da ugodan miris“, kaže Milosavljevićeva za RTS.
Ona objašnjava i kako se pravi domaći dezodorans. Kako objašnjava, prvo se pomešaju vosak i ši puter i doda kokosovo ulje. Zatim se izmeri bademovo ulje i dodaju praškaste komponente, a potom i glina.
„Sa etarskim uljima ne treba preterivati jer može doći do iritacije, naročito posle depilacije ili brijanja. Dezodorans koji smo pripremili treba ohladiti na sobnoj temperaturi“, kaže Milosavljevićeva.
Kupovni dezodoransi sadrže soli aluminijuma, a ključno pitanje je da li su one opasne za organizam.
Soli aluminijuma stvaraju talog na površini znojnih žlezda, kada se napravi talog one ne mogu da prodru dublje u naš organizam. Postoje istraživanja da se on nalazi u nekim tumorskim tkivima, ali postoje i istraživanja koja kažu da se nalazi i u zdravom tkivu dojke. Ono što stoji jeste da je i dalje dozvoljen za upotrebu i još uvek nije zabranjen. Bez zabrane ne možemo govoriti da je opasan“, smatra ona.
Oni koji ne žele da koriste dezodoranse svakako mogu da se oslone na „dobru staru“ sodu bikarbonu koja može da neutrališe neprijatne mirise.
„Soda bikarbona reguliše pHvrednost ispod pazuha, a kada se reguliše pH vrednost bakterije ne mogu da se razmnožavaju. Ne utiče na količinu znoja, više na stvaranje neprijatnih mirisa, ali to će kod nekoga funkcionisati, a kod nekoga neće“, zaključuje Milosavljevićeva.

Recept za čvrsti domaći dezodorans

7 grama kokosovog ulja
7 grama voska
6 grama ši putera
5 grama kakao putera
5 grama bademovog ulja
5 grama kukuruznog skroba
3 grama sode bikarbone
3 grama bele gline
etarsko ulje limuna
etarsko ulje čajnog drveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala