- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Australija otvara vrata za Ruse: „Mi smo pogrešili u Moskvi 1980. godine“

© Sputnik / Lola ĐorđevićMuškarac ogrnut zastavom Rusije ispred zgrade Vlade Srbije
Muškarac ogrnut zastavom Rusije ispred zgrade Vlade Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
Pratite nas
Ruski i beloruski sportisti moći će da učestvuju na Letnjim olimpijskim igrama 2032. u Brizbejnu, uprkos protivljenju australijske vlade, izjavio je Met Kerol, šef Olimpijskog komiteta te zemlje.
Kerol je stao u zaštitu ruskih i beloruskih sportista.
„Sportisti nisu pokretači ovoga. Naš stav se poklapa sa stavom Međunarodnog olimpijskog komiteta. Sećate se bojkota mnogih zemalja Olimpijskih igara 1980. u Moskvi. Mnogo godina kasnije, premijerka Australija je rekla da je zemlja napravila grešku podržavajući bojkot“, rekao je Kerol.
Šef Olimpijskog komiteta dodao je da bi učešće ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Brizbejnu pomoglo ujedinjavanju sveta.
U februaru 2022. Međunarodni olimpijski komitet je, zbog situacije u Ukrajini, preporučio međunarodnim sportskim federacijama da ne dozvole da se takmiče sportisti iz Rusije i Belorusije.
Skoro godinu dana kasnije, 25. januara 2023. godine, Izvršni komitet MOK-a je pozvao na povratak ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja u neutralnom statusu, pri čemu je predložio da se ne dopuštaju sportisti koji su aktivno podržavali specijalnu operaciju u Ukrajini.
Vlade više od 30 zemalja, uključujući Australiju, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Kanadu i Nemačku, zatražile su od MOK-a da pojasni formulaciju „neutralnosti“, a takođe su se usprotivile učešću Rusa i Belorusa na Olimpijskim igrama 2024. Parizu.
Dragiša Gudelj - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
SPORT
Lekari otkrili detalje – Dragiša je u sekundama izbegao smrt
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala