- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Posada artiljerijskog oruđa 2S5 Gijacint u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Makedonija će isporučiti Kijevu helikoptera; Likvidirani strani plaćenici kod Avdejevke

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 396. Zapad počinje da gradi novu osovinu poput one koju su izgradili fašistička Nemačka i militaristički Japan, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. Ukrajinske snage gube 100 do 200 vojnika dnevno tokom borbi za Artjomovsk (ukrajinski Bahmut), piše britanski list „Sandi tajms“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
18:50 26.03.2023
U borbama za Avdejevku likvidirana je grupa militanata u poljskoj i gruzijskoj uniformi.
Sputnjik je došao u posed snimka ruskih pešadinaca na kojem se vidi uporište ukrajinskih trupa, nakon vazdušnog udara ruskih snaga. Tom prilikom likvidirani su ukrajinski vojnici i militanti sa zastavom poljske na uniformi, grizijskim oznakama „Gruzijske nacionalne legije“.
Ranije je savetnik vršioca dužnosti lidera DNR Jan Gagin rekao za Sputnjik da postoje svi preduslovi da se Avdejevka uskoro nađe u operativnom okruženju.
18:26 26.03.2023
Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska rekla je da će ta zemlja Ukrajini isporučiti 12 helikoptera Mi-24, ranije nabavljenih od Kijeva.
Prema rečima ministrke, odluka je doneta nakon analize sposobnosti makedonske vojske koja je pokazala da transfer ovih helikoptera neće uticati na njenu odbrambenu sposobnost. Takođe se ukazuje da navedena stara oprema ni u kom slučaju neće biti u sastavu Oružanih snaga Makedonije.
Sa svoje strane, Severna Makedonija planira da kupi najmanje osam helikoptera zapadne proizvodnje. Ističe se da će imati transportnu, a ne vojnu namenu.
17:06 26.03.2023
U Kirejevsku, u Tulskoj oblasti Rusije, eksplodirao je, kako se pretpostavlja dron, saopštili su Sputnjiku hitnoj službi.
U eksploziji povređene su tri osobe, dok su oštećene tri stambene zgrade i četiri pomoćna objekta.
15:57 26.03.2023
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
RUSIJA
Poslednja liturgija u Kijevskoj lavri, mitropolit najavio štrajk glađu
15:28 26.03.2023
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je da se održi vanredni sastanak Saveta bezbednosti UN zbog informacija o planovima za razmeštanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.
Oni su nazvali provokacijom izjavu o nameri Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.
Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile deceniju. Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.
14:46 26.03.2023
Ukrajinske snage grade dugoročne linije odbrane kod Snigirevke na desnoj obali reke Ingulec, nameravajući da namame rusku vojsku na sebe – baš kao što je nacistička komanda planirala da uradi 1944. godine na istom mestu, izjavio je za Sputnjik načelnik Ruska administracije Snigirevskog okruga Jurij Barbašov.
On je dodao da se objekti se podižu i u Pavlovki, Jevgenovki i Ivanokepenu.
„Znamo da su građevinski radovi u toku i da se priprema dugoročna odbrambena linija“, rekao je Barbašov.
„Takođe se vrši haotično kretanje ljudstva između sela kako bi se stvorio lažan utisak i dezinformisala naša strana. Kretanje tehnike prikriva se sirenom za vazdušni napad, koja se u Snigirevki uključuje četiri puta dnevno kako bi se sakrila tutnjava tehnike“, dodao je on.
13:25 26.03.2023
Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana ubile do 60 ukrajinskih vojnika i uniuštile dve haubice D-30 u južnodenjeckom i zaporoškom pravcu;
Ruske snage uništile su skladište municije 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Kramatorska u DNR;
U kupjanskom pravcu dejstvima jedinica grupe trupa „Zapad“ ubijeno je više od 70 ukrajinskih vojnika;
Ruski PVO sistemi su u protekla 24 sata uništili 14 ukrajinskih dronova i presreli 7 raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „hajmars“;
Gubici Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu tokom proteklog dana iznose 90 vojnika i 9 jedinica tehnike;
Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su u DNR helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;
U hersonskom pravcu uništen je artiljerijski sistem američke proizvodnje M777;
U donjeckom pravcu ruske snage ubile su više od 200 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Rusije su pogodile 84 artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima;
Ruske snage su u Harkovskoj oblasti pogodile skladište municije 127. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.
Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništeno je ukupno: 404 ukrajinska aviona, 225 helikoptera, 3.587 bespilotnih letelica, 414 protivvazdušnih raketnih sistema, 8.415 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.073 borbena vozila za višecevne raketne sisteme, 4.440 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 9.126 jedinica specijalne vojne tehnike.
12:52 26.03.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Černigovskoj, Sumskoj i Žitomirskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
12:04 26.03.2023
Na obali Odese eksplodirala morska mina
Eksplozija morske mine oštetila je pristanište i nekoliko objekata na obali u Odeskoj oblasti, saopštila je pres služba Gradskog veća Odese na svom Telegramu.
U saopštenju se dodaje da su još jednu morsku minu u blizini jedne od plaža neutralisali demineri kontrolisanom eksplozijom.
Na fotografijama ukrajinskih medija sa lica mesta vidi se da je eksplozija ozbiljno oštetila konstrukciju pristaništa.
11:56 26.03.2023
Vlada Ukrajine izdvojiće najmanje 20 milijardi grivni (više od 541 milion dolara) za kupovinu bespilotnih letelica za Oružane snage zemlje, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
11:53 26.03.2023
Ukrajinske snage gube 100 do 200 vojnika dnevno tokom borbi za Artjomovsk (ukrajinski Bahmut), piše britanski list „Sandi tajms“.
Kako se navodi, veliki gubici koje ima ukrajinska strana mogu primorati Kijev da na kraju napusti Artjomovsk.
Prema mišljenju zapadnih analitičara, Oružane snage Ukrajine moraće da biraju između držanja grada po svaku cenu i povlačenja u Slavjansk i Kramatorsk, gde su već pripremljeni položaji za obuzdavanje daljeg napredovanja ruske vojske.
10:54 26.03.2023
Ukrajinsku vojnu tehniku na liniji borbenog kontakta prevoze tajno noću, neke od tih ciljeva ruska vojska uspeva da pogodi, neke ne, ali takav zadatak postoji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu za televizijski kanal „Rusija 1“.
10:47 26.03.2023
Severna Makedonija namerava da Ukrajini preda 12 vojnih helikoptera Mi-24, piše portal „Unian“.
Makedonija je ove helikoptere kupila od Ukrajine 2001. godine. Četiri helikoptera su prošla NATO modernizaciju, a neki od njih uopšte nisu korišćeni.
10:31 26.03.2023
Predsedavajući krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov smatra da jedan od uslova za završetak vojne operacije u Ukrajini treba da bude prelazak Odese pod kontrolu Rusije.
Odesa obavezno treba da bude pod našom kontrolom: da ima ruski ili neutralni status. Glavno je da se nalazi pod kontrolom“, rekao je Konstantinov za Sputnjik.
09:26 26.03.2023
Pripadnici policije otkrili su skrovište sa automatima „kalašnjikov“ na periferiji sela Čelburda u Hersonskoj oblasti, saopštila je regionalna Glavna uprava Ministarstva unutrašnjih poslova.
08:28 26.03.2023
Ruska vojska uništila je pet ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa u kupjanskom pravcu, saopštio je šef pres-centra grupe snaga „Zapad“ Sergej Zibinski.
Prema njegovim rečima, ruski artiljerci uništili su i dva samohodna topa „Krab“ poljske proizvodnje, haubicu D-20 i jednu minobacačku posadu.
08:09 26.03.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
08:06 26.03.2023
Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak pozvao je Evropu da pojača sankcije Rusiji kao odgovor na odluku o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.
Podoljak je takođe pozvao na povećanje isporuka naoružanja Ukrajini za kontraofanzivu, pošto Kijevu nedostaju „granate kalibra 155 milimetara, tenkovi i taktička municija“.
07:20 26.03.2023
Ruske snage u potpunosti su preuzele kontrolu nad pogonima Artjomovske fabrike za preradu metala (AZOM) u Artjomovsku (Bahmut), koju je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio u decembru.
Dopisnik Sputnjika posetio je jedan od pogona preduzeća i uverio se da je cela teritorija AZOM-a pod kontrolom boraca grupe „Vagner“. Prema rečima boraca koji su osvojili postrojenje, u fabrici je bilo nekoliko skloništa od vazdušnih napada, u koje se moglo skloniti za vreme artiljerijskih granatiranja i vazdušnih udara, ali je za ukrajinske trupe pojava ruskih snaga bila potpuno neočekivana.
Tokom bitke, „vagnerovci“ je zarobljeno osam ukrajinskih vojnika, dok je 16 ubijeno, među kojima i jedan oficir, rekao je jedan od boraca.
Fabriku AZOM je u decembru 2022. posetio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i tamo dodelio odlikovanja ukrajinskim vojnicima.
07:19 26.03.2023
Ruski vojnici su u krasnolimanskom pravcu uništili ukrajinsku bespilotnu letelicuFurija“ i potisnuli artiljerijske jedinice neprijatelja, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe snaga „Centar“ Aleksandar Savčuk.
„Osim toga, tokom kontrabaterijske borbe izviđačka sredstva grupe ‘Centar’ otkrila su artiljerijske jedinice neprijatelja“, rekao je on i dodao da su u borbama svi ciljevi pogođeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala