- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Saradnja Rusije i Kine nije vojni savez

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine  Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio je da saradnja Rusije i Kine nije vojni savez, te da ne predstavlja nikakvu pretnju za Zapad.
„Mi s Kinom ne stvaramo nikakav vojni savez. Tačno je, imamo saradnju i u vojno-tehničkoj sferi, ne krijemo to, nego radimo transparentno, tamo nema ničega tajnog“, rekao je Putin novinaru Pavlu Zarubinu.
Putin je istakao da Rusija i Kina zajedno izvode vojne vežbe, ali da se one organizuju i sa drugim državama, „bez obzira na događaje u Donbasu, Zaporožju i Hersonu“.
Predsednik Rusije se nije složio s mišljenjem da bi Moskva mogla da se nađe pod ozbiljnim uticajem Pekinga i skrenuo pažnju na to da je evropska ekonomija mnogo više zavisna od Kine.
„To nisu skeptici, nego zavidljivci. Zbog čega? Zbog toga što se zavisnost iste te evropske ekonomije od Kine pojačava mnogo bržim tempom od ruske, mnogo većim. Trgovinska razmena Kine s Evropom raste veoma visokim tempom, tako da je sve obrnuto, bolje bi im bilo da razmisle o sebi“, rekao je Putin i dodao da Rusija razume u kakvom svetu živi, te da su joj odnosi s Kinom veoma dragoceni.
On je skrenuo pažnju na to da je „uvek, decenijama, bilo mnogo onih koji žele da okrenu Kinu protiv Sovjetskog Saveza i Rusije, ili obrnuto“.
„Razumemo u kakvom svetu živimo. Veoma su nam dragoceni naši odnosi i nivo koji smo dostigli poslednjih godina“, naglasio je Putin.
Predsednik Kine Si Đinping boravio je u Rusiji od 20. do 22. marta. Tokom zvanične posete kineski lider je razgovarao s ruskim predsednikom u raznim formatima. Dvojica lidera su posetu ocenila kao veoma uspešnu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
RUSIJA
Putin: Zapad gradi novu osovinu, sličnu bloku nacističke Nemačke i Japana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala